15-04-2021. Încă din 2013, Boko Haram a comis acte de terorism în Camerun, dincolo de granița nigeriană, răspândind teroarea în rândul creștinilor din nordul țării. Casele și bisericile pot fi reconstruite, însă depășirea durerii și vindecarea de traume este mai dificilă. Acest lucru îl mărturisește și Sarata*.

Sarata poartă încă verighetă, deși soțul ei este mort de mai mulți ani. În poala ei, ține o bucată de pânză împăturită și câteva foi de hârtie albastră. Aceste lucruri aparent nesemnificative sunt tot ce i-a mai rămas de la soțul și fiica ei. Satul ei a fost atacat în repetate rânduri de Boko Haram, iar ea trăiește de ani de zile cu frica altor atacuri.

Sarata, în vârstă de 55 de ani, vorbește puțin despre atacurile din 2014, în urma cărora soțul ei a fost omorât. «Asta nu-l va aduce înapoi», spune ea. Hamadou*, un bătrân al bisericii, explică exact ce s-a întâmplat: «Îmi amintesc foarte bine. Stresul constant și teama de un atac iminent erau prea mult pentru el. În acea zi, bărbați în uniformă au venit în sat și au tras focuri de armă. Tetekwa a suferit un atac de cord. Dumnezeu l-a adus în acest fel acasă.»

Povara unei văduve

«Nu ne-a mai rămas nimic după moartea lui», explică Sarata. Responsabilitatea pentru familia ei se află acum numai pe umerii ei; o povară grea pentru o văduvă. Ea cultivă o bucată de pământ care se află în afara satului. «Ne este frică să mergem, ne este frică că s-ar putea întâmpla ceva pe drum.»

Îngrijorarea ei nu este nefondată: În data de 13 septembrie 2019, Sarata și copiii ei se îndreptau spre terenul pe care îl cultivau, când luptătorii Boko Haram au atacat.

Focuri de armă în tufișuri

«Am pornit dis-de-dimineață, ca să ajungem la terenul nostru din tufișuri. Copiii au alergat înaintea noastră. Am întâlnit luptători Boko Haram, care însă nu ne-au deranjat. Totuși, când s-au îndepărtat mai mult de noi, am auzit focuri de armă. Eram foarte speriată, se trăgea în locul unde se aflau copiii mei.»

Temerile Saratei au fost confirmate. Soldații au încercat să o răpească pe fiica ei de 16 ani, Lydia. Când aceasta s-a opus, au împușcat-o.
«Acum îmi fac griji pentru copiii mei rămași în viață. Cel mai sigur ar fi să rămâi acasă. Dar trebuie să mergem să ne cultivăm terenul.»

«Biserica mă ajută să-mi păstrez pacea»

Multe biserici din satele de frontieră din nordul Camerunului au fost incendiate, iar pastorii lor au fost uciși sau alungați. Hamadou remarcă: «Pe lângă tot ceea ce a avut de înfruntat Sarata, a trebuit să se lupte cu Cuvântul lui Dumnezeu, dar nu a renunțat la credința ei. Pentru asta, noi, bătrânii, suntem mândri de ea.» Sarata adaugă: «Vreau să-mi recapăt pacea și să mă rog ca aceste gânduri și amintiri împovărătoare să dispară.»

Porți Deschise sprijină bisericile locale care se ocupă de nevoile fizice și emoționale ale acestor victime ale violenței. Ajutăm prin serviciile de prezentă, prin intermediul proiectelor de venituri sau al programelor de ajutor de urgență și de asistare a persoanelor care au fost traumatizate.

(În imagine: Sarata arată eșarfa și carnetul de note al fiicei sale.)