01-07-2021. În noaptea de 18 iunie 1981, cu exact 40 de ani în urmă, Porți Deschise a livrat un milion de Biblii în China, pe o navă, în cadrul unei misiuni secrete. Xiao Chen se afla pe plaja din Shantou în acea noapte.

Xiao Chen își amintește: «Era foarte întuneric. De-abia dacă puteam să recunosc ceva în mare. Fratele meu mai mare m-a chemat pe plajă. Erau aproximativ 500 de persoane care așteptau acolo. Nu știam ce se întâmplă. Nu eram decât un adolescent! Îmi amintesc de o navă uriașă fără steag care se apropia încet de port. Oamenii de pe plajă păreau să fie foarte îngrijorați. Apoi, o mică barcă de cauciuc a fost coborâtă de pe navă. L-am văzut pe fratele meu vâslind până la barcă și vorbind cu un străin, probabil cu căpitanul.

După un timp, au început să lucreze. Fratele meu și alți trei bărbați au tras barca de cauciuc la țărm cu o frânghie groasă. Era încărcată cu pachete. Au descărcat pachetele pe plajă și au tras o altă barcă la țărm. S-au adunat un număr mare de cutii*.»

Credincioșii chinezi s-au bălăcit în apă, ca să poată aduce Bibliile pe plajă și ca să le poată depozita într-un loc sigur pe marginea golfului. Nu au fost 100 sau 500, ci 5000 de oameni care au fost prezenți în acea noapte pentru a finaliza cu succes aterizarea.

«Câteva ore mai târziu, soldați cu lanterne au năvălit pe plajă. Fratele meu m-a lăsat să fug! O mulțime de oameni se aflau în apropierea plajei, pentru că auziseră că de acolo s-ar putea lua ceva valoros.»

Fratele lui Xiao, Da Chen, a adăugat: «Dumnezeu ne-a salvat! Majoritatea creștinilor au părăsit plaja înainte de sosirea soldaților. Remorcherul dispăruse și el. Multe cutii pluteau încă pe mare. Soldații au arestat mai mulți creștini și i-au amenințat. De asemenea, au aruncat câteva Biblii într-o grămadă și au încercat să le dea foc.»

O distribuție lentă

În cele din urmă, au aruncat Bibliile în mare și acestea fost luate de ape. Au fost culese de pescari și vândute în orașul vecin!

În curând, Bibliile care au fost livrate, au circulat în toată țara. În unele cazuri, distribuția a durat cinci ani, iar unii creștini au fost arestați sau închiși din această cauză. Pentru credincioșii chinezi fiecare Biblie era într-adevăr o «perlă de mare preț», așa cum se spune în Evanghelia după Matei (13:44). Acest verset biblic a dat numele proiectului.

China la ora actuală

La patruzeci de ani de la înființarea proiectului «Perla», libertatea religioasă nu este încă garantată în China. În prezent, țara se află pe locul 17 în Indexul global al persecuției. Deși Biblia este, la ora actuală, disponibilă în bisericile înregistrate, creștinii continuă să fie monitorizați îndeaproape. Începând cu anul 2020, presiunea a crescut și mai mult: pentru a ordina pastori este necesară aprobarea Statului, și, de asemenea, programul bisericii trebuie să fie aprobat de Stat. Aceasta indică în mod clar că mesajul creștin nu place Guvernului și că acesta încearcă să îi schimbe menirea.

* Fiecare cutie conținea 45 de Biblii (Nota redacției)

(Foto: Încărcătura prețioasă a proiectului «Perla»)