27-08-2021. Hamed Ashoori, un creștin de origine musulmană, și-a început sentința de zece luni la închisoare pentru presupusa «propagandă împotriva Republicii Islamice Iran». El nu-și pierde, sub nicio formă, credința din această cauză, dimpotrivă îi mulțumește lui Dumnezeu.

În data de 27 iulie, anul trecut, Hamed Ashoori, în vârstă de 31 de ani, a apărut la închisoarea centrală din Karaj, unde va executa zece luni de detenție. Chiar dacă a fost condamnat pentru «propagandă împotriva Republicii Islamice», credința tânărului rămâne neclintită în această încercare.

Condamnat pe nedrept, dar...

Cu puțin timp înainte de a intra în închisoare, Hamid a înregistrat un scurt videoclip în care a explicat motivul real al condamnării sale: angajamentul său ca adept al lui Hristos și nu pentru că ar fi dușmanul țării sale sau al regimului.

Hamed a fost arestat de agenții serviciilor secrete. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu doi ani și jumătate, când a plecat de acasă, din Fardis, în dimineața zilei de 23 februarie 2019. În acea zi, agenții i-au percheziționat casa și au confiscat toate materialele creștine pe care le-au găsit, cum ar fi Bibliile și cărțile de teologie. De asemenea, i-au fost confiscate hard disk-urile.

... recunoscător!

Hamed a fost dus la închisoarea din Karaj și ținut în izolare timp de zece zile. A fost interogat și supus la presiuni într-un mod josnic: Dacă ar fi «cooperat» și i-ar fi trădat pe alți creștini ca informator, ar fi fost liber și nu ar mai fi trebuit să se îngrijoreze de finanțele sale. Însă el a refuzat să cedeze șantajului, motiv pentru care a fost bătut cu brutalitate de gardienii închisorii.

În cele din urmă, Hamed a fost eliberat pe cauțiune. Cu toate acestea, «legea» din țara sa nu se săturase încă de el. Împreună cu un membru al familiei sale, a trebuit să participe la «lecții de reeducare» cu un cleric islamic. După patru lecții, Hamed a refuzat să mai continue. Apoi au început procedurile judiciare.

Ancheta a fost întârziată de pandemia de Covid-19. Dar Hamed a fost, în cele din urmă, condamnat de Tribunalul Revoluționar din Karaj, în aprilie 2021. A făcut recurs în data de 26 iunie, dar fără succes. A fost condamnat din nou și chemat la închisoare pentru a-și începe pedeapsa.

Înainte de a fi încarcerat, Hamed a mărturisit: «Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mă consideră vrednic de persecuție în Numele Lui». La fel ca mulți alți creștini iranieni, este și el pregătit să piardă totul din cauza credinței sale. Totul, cu excepția credinței în Domnul și Mântuitorul său.

Un nou președinte de țară

Arestarea a avut loc în momentul în care noul președinte ales, Ebrahim Raissi, și-a început mandatul. Înainte de a fi ales, clericul șiit ultraconservator fusese procuror, apoi șef al sistemului judiciar. Cunoscut ca fiind extremist, el s-a aflat pe lista neagră a oficialilor iranieni sancționați de Washington pentru «complicitate la încălcări grave ale drepturilor omului».

Interpelat de ONU, el a descris bisericile de casă ale creștinilor, ca fiind compuse, în principal, din convertiți din Islam, ca fiind «grupuri ostile» și adepți ai unei «secte sioniste» care «complotează pentru a submina securitatea națională». Astfel de declarații trezesc temeri că spațiul pentru creștinii de origine musulmană se va restrânge și mai mult în viitor.

Sursa : Articolul 18