10-09-2021. La douăzeci de ani după expulzare, talibanii au recâștigat controlul asupra Kabulului, finalizând astfel recucerirea teritoriului pe care îl consideră al lor. Chipul și retorica talibanilor poate că s-au schimbat ușor în ultimele două decenii, însă obiectivul lor rămâne același: Afganistanul trebuie sa fie condus de legea Sharia, acest lucru însemnând opresiune și persecuție, în special pentru femei, fete și creștini.

Fotografiile cu afgani, agățați cu disperare de avioanele de pe aeroportul din Kabul pentru a fugi din țara lor, care se prăbușesc, ne duc cu gândul la 11 septembrie 2001: au trecut aproape douăzeci de ani de când oamenii au sărit în gol din turnurile gemene din Manhattan pentru a scăpa de flăcări.

Cine poate uita aceste ultime imagini, care stau mărturie a disperării unei întregi populații?

Panica a izbucnit în Afganistan, iar libertatea a luat sfârșit. Aceasta a făcut implozie și s-a prăbușit, la fel ca Turnurile Gemene în acea zi fatală din septembrie 2001. Ceea ce a rămas este praf, ruină, moarte și speranță distrusă.

Nu s-a schimbat nimic în ultimii 20 de ani? Viața în Afganistan a fost incredibil de dificilă după 2001, dar nu putem ascunde aceste două decenii sub preș. Mai mult de jumătate din populație este sub vârsta de 25 de ani și nu-și amintește de perioada în care talibanii au terorizat țara.

Progres compromis

Schimbarea a fost lentă și dureroasă, dar țara a făcut progrese, de exemplu în ceea ce privește libertatea femeilor, drepturile copiilor, politica muncii și asistența medicală. Cu toate acestea, începând cu 2001, a fost clar că libertatea religioasă nu s-a luat în considerare de noul Guvern.

Extremiștii islamici, care s-au infiltrat în toate straturile societății și în Guvern, au permis doar aplicarea propriei lor idei despre Islam. Minoritățile religioase, cum ar fi sikhii și creștinii, nu au fost recunoscute.

Minorități uitate

Acest lucru a devenit evident atunci când noua Constituție (2004) nu a prevăzut nimic pentru aceste minorități religioase. Astfel, fiecare cetățean era considerat musulman, iar religia nu putea fi schimbată. De fapt, oricine era descoperit risca să fie închis sau ucis.

Acest lucru nu se va schimba odată cu venirea talibanilor la putere. Dimpotrivă, puterea extremiștilor religioși a crescut în mod dramatic. Aceștia caută să anuleze progresul realizat și să elimine elementele indezirabile: toți cei asociați cu Occidentul, cei care se opun legii Sharia și cei care nu sunt musulmani.

Sikhii, majoritatea de origine indiană, sunt tolerați într-o oarecare măsură. Este adevărat că și ei se confruntă cu multe tipuri de ostilitate și cu o constantă Da'awa (invitație de a se converti la Islam). Dar, cel puțin, ei pot continua să existe ca sikhii. Creștinii, pe de altă parte, nu se pot identifica ca atare, deoarece sunt considerați apostați.

Reziliența populației

O sursă locală spune: «Afganii sunt luptători. Viețile noastre au fost schimbate într-o perioadă scurtă de timp, timp în care am descoperit libertatea și am avut acces la educație. Unii, vor fi cu siguranță paralizați de frică; alții, se vor preda. Dar sunt și cei care au avut acces la educație și ale căror orizonturi s-au extins. Limitele gândirii noastre s-au extins. Vom căuta noi căi și soluții. Vom contesta status quo-ul și vom lupta pentru ceea ce nu doar țările occidentale, ci și părinții și bunicii noștri și-au sacrificat viețile: dreptul de a învăța, de a exista, libertatea de conștiință și de religie. Vă rugăm să fiți solidari cu noi.»

Solidaritatea Trupului lui Hristos la nivel mondial este mai necesară ca niciodată. Persecuția a continuat după căderea regimului taliban în 2001 și a crescut în mod constant. Cu talibanii la putere, aceasta va atinge noi culmi. Isus a spus că un pom se cunoaște după roadele sale. Nu este nevoie să enumerăm atrocitățile comise de talibani, de când au ajuns la putere.

Soarta creștinilor

Creștinii care sunt descoperiți ca atare sunt aspru pedepsiți. A le pricinui răul echivalează cu răzbunarea pentru «20 de ani de ocupație de către armatele occidentale și creștine». Chiar și atunci când puterile occidentale erau prezente în Afganistan, creștinii nu au avut o situație diferită: au trăit ascunși, au fost amenințați cu moartea de către membrii familiei și au suferit foarte mult.

Cum îi afectează aceste amenințări suplimentare pe creștini? Tuturor le este frică. Unii se întreabă cum vor supraviețui. Mulți vor să fugă într-un loc sigur, dar nu toți pot. Iar alții au decis să rămână acolo, slujindu-și Dumnezeul în secret și protejându-și familiile.

Se preconizează o creștere a conflictelor și a violenței. Sperăm că Biserica va fi solidară cu cei care suferă și se va ruga pentru această țară. «Toți creștinii cu care vorbesc cer un singur lucru», relatează o sursă: «Rugăciune. Acesta este într-adevăr singurul lucru pe care îl cer. Toată protecția umană s-a prăbușit. Tot ce le-a mai rămas este Emanuel, Dumnezeu cu noi.»

(Foto: Tatăl afgan cu fiul său mic)