WWL

11-02-2016. Noua Constituție prevede măsuri pozitive pentru minoritatea creștină. Dar există temeri de reacții violente ale clerului budist. 

La data de 9 ianuarie, președintele Sirisena a propus o nouă constituție, care intenționează să descentralizeze puterea pentru a preveni mai bine tensiunile etnice din Sri Lanka. Acest lucru poate aduce atât vești bune cât și rele pentru cei 7% de creștini și pentru cei 10% de musulmani. Pe de o parte, după suprimarea unității de poliție religioasă în 2015, situația creștinilor s-a îmbunătățit. Dar ei rămân precauți cu privire la locul acordat budismului în identitatea sri lankeză, și se tem de reacții puternice din partea extremiștilor budiști.

Un pastor explică:"Călugării se consideră protectorii budismului în fața restului lumii. Pentru ei, toate celelalte țări budiste au fost corupte de comunism sau de ateism. Sri Lanka rămâne modelul adevăratului budism, și ei se luptă pentru a-l apăra.”

Dacă extremiștii budiști sunt mai puțin vizibili, atacurile împotriva minorităților musulmane și creștine continuă. Persecuția devine mai puțin violentă dar este mai insidioasă. Pastorul Dayaratne și soția sa au trăit-o, atunci când autoritățile au dat afară 130 de orfani din satul copiilor Agape pe care îl conduceau ei, în urma unui scandal fabricat de călugări budiști geloși.

Extremiștii budiști văd în această schimbare de Constituție o modalitate de a limita influența clerului lor, precum și o încercare a guvernului de a se apropia de țările occidentale. Ei amenință cu boicotarea legilor.

Sri Lanka a ieșit din Indexul persecuției în 2016, deși în 2015 ocupa locul 44 iar în 2014, locul 29. Acest lucru se explică în parte prin faptul că, în ianuarie 2015, preşedintele dictatorial Mahinda Rajapaksa nu a fost re-ales, împotriva tuturor așteptărilor. Cele două  mișcări budiste radicale de care era puternic legat au rămas în umbră în perioada de anchetă pentru WWL, 2016 (până în octombrie 2015).