WWL

23-02-2016. Patru adolescenți copți egipteni între 15 și 17 ani sunt judecați pentru presupusă blasfemie. Crima lor: au mimat decapitarea rituală a djihadiștilor într-un videoclip. 

La un an după tragedia a 21 de creștini decapitați în Libia de militanți ai Statului Islamic, instanța egipteană trebuie să se pronunțe în procesul a patru tineri copți cu privire la un videoclip de 30 de secunde în care aceștia pun în scenă o decapitare unde își bat joc de djihadiști.

Videoclipul adolescenților a fost aparent înregistrat pe parcursul unei excursii cu profesorul lor, Gad Younan, un copt convocat o primă dată pe 29 octombrie 2015 de tribunalul din Minya (223 km la sud de Cairo, poză). După două amânări ale audienței, profesorul a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru «insultă la adresa islamului», dar a fost în cele din urmă eliberat pe cauțiune în așteptarea apelului.

Verdictul procesului celor patru tineri este așteptat pe 25 februarie, la doar câteva zile după comemorarea decapitării reale a creștinilor egipteni de pe o plajă din Libia. Scena de neîndurat, filmată și distribuită pe scară largă de către djihadiști, critica grav creștinii și creștinismul, fiind însoțită de citate din Coran.

Avocatului care pledează pentru o simplă bătaie de joc din partea tinerilor, judecătorul i se opune cu teza de blasfemie: "După raportul de radio și televiziune egiptene, acești băieți au luat în râs rugăciunile musulmane și au dat o reprezentare falsă", a spus el. Avocatul, care subliniază recrudescența proceselor de blasfemie, mărturisește: "Nu sunt foarte optimist cu privire la rezultatul audienței." El se pregătește deja pentru a face apel.