WWL

08-03-2016. Bisericile din Nigeria se angajează împreună pentru a sprijini creștinii din nordul țării, care suferă de mai multe decenii o violență persistentă. 

În colaborare cu Asociația Creştină din Nigeria (CAN), organizația Porți Deschise a lansat recent un raport alarmant privind impactul persecuției creștinilor din nordul țării. Pe această bază, bisericile și CAN au publicat o declarație comună pe 24 februarie la capitala Abuja, cu un apel către guvern pentru a opri violențele și pentru a garanta libertatea religioasă pe tot teritoriul nigerian.

"Pentru prima dată, semnăm un act care redă adevărata imagine a persecuției suferite de creștini în această țară" a spus păstorul Musa Asake, Secretar General al CAN.

Din 2006 până în 2014, creștinii din nordul Nigeriei au fost serios persecutați : cel puțin 11.500 au fost uciși și 1,3 milioane au fugit în zone mai sigure. Mai mult de 13.000 de biserici au fost distruse sau închise.

Situația s-a înrăutățit în ultimii doi ani, ca urmare a violențelor comise de Boko Haram, grupul terorist cel mai ucigaș din lume, dar nu numai. În 2015, atacurile păstorilor musulmani Fulani au deplasat mai mult de 40.000 de creștini. Elitele politice și religioase locale sunt, de asemenea, responsabile pentru abuzurile împotriva creștinilor.

Concluziile raportului sunt îngrijorătoare : "Din ce în ce mai marginalizați, creștinii au o libertate de cult foarte limitată și nu au acces la locuri de muncă, locuințe și educație. Fără o voce adevărată, comunitatea creștină poate să dispară din nordul țării."

În schimb, recepția favorabilă a raportului emis de CAN dă speranță. Pentru că a dat semnalul de alarmă și a permis bisericilor din sud să devină conștiente de situația din nord. În fața acestei provocări majore, unitatea regăsită între biserici este esențială. În colaborare cu CAN, Porți Deschise dorește să-și intensifice angajamentele în mai multe domenii: asistență de urgență, consiliere post-traumatică, formare biblică, proiecte de formare profesională și socio-economice.

(Foto : Reprezentanții CAN în timpul unei reuniuni din 23 februarie 2016)