WWL

17-03-2016. În 29 februarie, la cinci ani după uciderea guvernatorului din provincia Pendjab, Salman Taseer, guvernul Pakistanului a executat garda sa personală și asasinul Mumtaz Qadri. Creștinii se tem acum de represaliile extremiștilor. 

Qadri și-a justificat actul prin criticile repetate ale lui Taseer împotriva legii despre blasfemie și angajamentul său în favoarea creștinei condamnată la moarte, Asia Bibi. În toată țara, o parte din populație a salutat în Qadri un « erou » care a « apărat onoarea islamului ». Mai mult de două mii de avocați s-au propus pentru a-l apăra gratuit, în timp ce familia guvernatorului ucis a avut cele mai mari dificultăți pentru a găsi un imam care să accepte să prezideze la înmormântarea sa.
   
Pentru mulți observatori, tratamentul rezervat ucigașului urma să fie revelator despre determinarea cu care autoritățile pakistaneze vor să ducă lupta împotriva terorismului islamic. Imediat după ce verdictul a fost publicat, judecătorul responsabil pentru  condamnarea la moarte a lui Qadri, Pervez Ali Shah, a fost mutat în Arabia Saudită pentru o lungă perioadă pentru a-i prezerva securitatea. După executarea lui Qadri prin spânzurare, mulți extremiști au jurat că se vor răzbuna, iar creștinii știu că ei riscă să fie ținte din nou.   
 
În ziua executării, primele răscoale au izbucnit în mai multe orașe din Pakistan. Mulți creștini au rămas închiși în casele lor. Un tânăr creștin din Peshawar a declarat : « A muri pentru credința mea în Isus, este un lucru ; dar cu siguranță nu vreau să mor pentru că cineva s-a mâniat pe guvern din cauza executării unui criminal musulman. » Prietenul său a adăugat : « Azi, pentru prima dată am impresia că guvernul face ceva cu adevărat pentru dreptate ! » Însă reacțiile creștinilor nu sunt unanime. Unii admiră fermitatea de care autoritățile au dat dovadă față de extremism. Alții deploră încă o viață pierdută pentru nimic. Media a rămas discreta despre executare pentru a nu înrăutății situația.  

În paralel, comunitatea creștină pakistaneză așteaptă cu un amestec de anxietate și speranță procesul în apel a lui Asia Bibi. Audițiile ar trebui să înceapă în curând, după avocatul său Saif-ul-Malook. Această procedură va fi de asemenea urmarită cu mare atenție în  străinătate. 
  
(Foto: Asia Bibi, Salman Taseer)