WWL

29-03-2016. Președinte nou, speranță nouă ? Reconcilierea și restaurarea sunt provocările majore ale guvernului, pe lângă care Biserica are un rol decisiv de jucat. 

Provocări majore îi așteaptă pe președintele Centrafrican și pe guvernul său, începând cu reconcilierea dintre creștini și musulmani. «Noi trebuie să creăm condițiile pentru un dialog între cele două comunități. Vom face tot posibilul pentru ca centrafricanii să poată trăi împreună», a declarat noul președinte, Dl. Touadéra, a cărui alegere a fost confirmată de Curtea Constituțională Centrafricană la 1 martie, prin 63% din voturi. Dl. Touadéra, 58 de ani, este un creștin, care a fost prim-ministru al președintelui Bozizé înainte de criza din 2013.

Conform Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite, cel puțin jumătate din populație este amenințată de foamete, producția agricolă scăzând la jumătate din cauza crizei.

În colaborare cu liderul religios al comunității musulmane din țară, reprezentanți ai diferitelor biserici se angajează de ani de zile pentru a pune capăt luptelor și pentru reconciliere, eforturi care au fost, de altfel, premiate de către ONU. Atât Biserica Catolică cât și bisericile din Alianța Evanghelică au organizat conferințe înainte de alegerile prezidențiale. Scopul lor, printre altele, a fost de a încuraja populația să voteze, de a evita orice provocare sau violență și de a invita alegătorii să ia în considerare candidații dincolo de apartenența lor tribală.

De la începutul conflictului, Porți Deschise a putut oferi ajutor de urgență, a putut echipa creștinii pentru a aduce sprijin post-traumatic și a pune la dispoziție o formare pentru reconciliere. Rămân multe de făcut, în speranța că țara va găsi stabilitate și armonie.

(Foto: Refugiați în curtea unei biserici)