WWL

12-04-2016. 10 ani după promulgare, legea care guvernează cultul non musulman din Algeria continuă să fie o sabie a lui Damocles deasupra capului creștinilor algerieni. 

Oficial, legea trebuia să reglementeze exercițiul altor culte decât cele musulmane. În fapte, ordonanța 06-03 promulgată în februarie 2006 avea ca scop să restrângă convertirile către creștinism. Cum stau lucrurile azi ?

Mahmoud Haddad, președintele Bisericii Protestante din Algeria (EPA), constatează că nu numai că această lege nu a contribuit la organizarea cultului creștin, dar și constituie o unealtă de persecuție în mâinile autorităților. « Doar dispozițiile penale au fost aplicate, cu scopul de a frâna convertirile », deploră el. Mai spune că : « Este o lege nedreaptă față de creștini cărora li se neagă dreptul de a-și împărtăși convingerile religioase ! Dacă acest text rămâne așa cum este, va fi într-adevar o sabie a lui Damocles suspendată deasupra capetelor noastre. » 
   
De la intrarea în vigoare a legii în octombrie 2006, autoritățile algeriene au declanșat o adevărată vânătoare de creștini. 

Anul trecut, un creștin din Mostaganem a petrecut o săptămână în detenție pentru patru exemplare ale Noului Testament găsite de poliție în mașina lui.      
În 2010, patru creștini au fost urmăriți în justiție pentru că s-au adunat într-un loc neautorizat. Alt caz asemănător : tânărul creștin Karim Siaghi a fost condamnat la cinci ani de închisoare în 2011 pentru « prozelitism și ofensă la adresa profetului islamului. »   
 
În 2008, cazul lui Habiba Kouider a fost mediatizat. Convertită la creștinism în 2004, ea a fost arestată pe 29 martie 2008 de jandarmi la Tiaret (vestul Algeriei) în timp ce avea la ea vreo 12 exemplare de Biblie. Procurorul din tribunalul din Tiaret a cerut împotriva Habibei 3 ani de închisoare pentru « prozelitism și practica unui cult non-musulman fără autorizație. »    
Până la urmă, sub presiunea mai multor ONG-uri și a comunității internaționale, tribunalul a decis să amâne verdictul, ordonând astfel un complement de anchetă. Acest caz încă este în curs.  
 
« Nu a fost închisă, datorită presiunilor. Această lege nedreaptă față de creștini trebuie abrogată », afirmă Mahmoud Haddad, susținut de apărătorii Drepturilor Omului. 

(Foto: Întrunirea unei biserici în Algeria)