WWL

26-04-2016. Tabăra creștină pentru copii era prevăzută în vara aceasta. Poliția secretă din Turkemenia a anunțat pastorul că ar fi mai bine să renunțe. 

Pentru pastorul bisericii din Mary, un oraș așezat pe vechiul drum al mătăsii, avertismentul dat de agenții poliției secrete turkmene sună ca o amenințare : «Ne-au cerut să nu organizăm tabăra pentru copii care a fost prevăzută pentru această vară. Dacă nu, tonul se va schimba.» 

În 2013, ofițeri de poliție au făcut o «vizită» pe locul unde se desfășura tabăra de copii, organizată de biserică.
  
Aceste amenințări intervin în timp ce legea despre religie, intrată în vigoare pe 12 aprilie, confirmă interdicția oricărei activități religioase neînregistrate și aduce noi restricții. Așadar, numărul de membrii necesari pentru a recunoaște o nouă adunare trece de la 5 la 50, și orice literatură religioasă trebuie agreată de către o comisie guvernamentală. Însă nici un text din această lege nu a fost încă publicat.
    
Asemenea Coreei de Nord unde cetățenii sunt obligați să-și venereze «liderul», Turkmenia este singura țară din Asia Centrală care menține cultul personalității în jurul liderilor. Această devoțiune este alimentată de cartea « Ruhnama » (cartea sufletului) scrisă de fostul președinte Nyýazow, a cărui ideologie a influențat societatea înainte ca învățătura lui să fie redusă progresiv în școli și universități.

Actualul președinte Berdymoukhamedov a fost atent să transfere statuia predecesorului său în suburbia din Achkhabad, capitala țării, înainte de a-și ridica propria statuie pentru gloria sa, inaugurată în 2015.
 
Creștinii reprezintă aproximativ 2% din populația Trukmeniei. Cei mai mulți dintre ei aparțin minorităților etnice, în principal cea rusă, în timp ce numărul creștinilor locali stagnează. (Surse : Forum 18 și Porți Deschise)
 
(Poză: Copii turkmeni)