WWL

17-05-2016. Creștinii din Alep sunt în centrul luptelor dintre forțele guvernului și opoziție. Suferința lor este extremă. 

«A fost oribil. Bomba pe care au lansat-o rebelii în mod deliberat în cartierul creștin a suflat tot. Casele distruse sunt nenumărate, ca și cea în care trăia Fouad. A murit imediat. Avea 13 ani», spune Jean-Clément Jeanbart, Episcopul de Alep.

Părinții lui Fouad nu au putut participa la funeraliile lui : erau în terapie intensivă, la spital.

Pe 3 mai, maternitatea a fost lovită. Un locuitor oftează: «Fiica mea s-a născut aici, în acest loc în care au început multe vieți. Astăzi este un loc de moarte și de distrugere.»

În Alep, situația este chiar mai rea decât în restul Siriei. De la începutul războiului în 2011, mai rămân astăzi doar un sfert din creștinii care trăiau acolo. «Străzile care erau cele mai aglomerate sunt acum goale. Magazinele au închis. Oamenii nu mai ies, paralizați acasă de frică. Nu există cuvinte pentru a descrie toată suferința lor», spune un martor. Un preot adaugă: «Așa de mulți morți și răniți! Oamenii sunt ca și Hristos, care purta crucea în timp ce aștepta ceasul morții sale.»

Unii creștini păstrează încă speranța, ca și femeia aceasta care dorește să rămână anonimă : «Refuzăm să vedem moartea răspândindu-se mai departe în Siria, în special în Alep. Proclamăm învierea lui Hristos peste iubita noastră țară», imploră ea.

Creştinii sirieni nu au renunțat și se reunesc în mod regulat pentru a mijloci împreună pentru țara lor. Astfel, ei s-au adunat duminică, 8 mai, zi decretată de post și rugăciune de către bisericile siriene.

(Foto: Cartierul Creștin din Alep vizat de bombardamente)