WWL

24-05-2016. În estul extrem al Congoului RDC, două atacuri instigate de islamiști au făcut 50 de morți într-o săptămână. N-au fost revendicate, însă se presupune că au fost comise de grupul islamist MDI (Muslim Defense International). 

Populația civilă din partea orientală a țării suferă de mai mulți ani în mod regulat de atacuri ucigașe comise de grupul rebel extremist MDI. După ONU, grupul originar din Uganda este responsabil de uciderea a sute de civili încă din 2014. Cercetările Porților Deschise în zonele atinse au arătat că multe atacuri erau dirijate specific împotriva creștinilor. Se pare că MDI are ca scop să stabilească un cap de pod pentru Islam în Regiunea Marilor Lacuri și să alunge populația majoritar creștină (95,8%).

În mai 2015, episcopii provinciei orientale din Bukavu au denunțat deja într-o scrisoare «climatul de genocid» și pasivitatea statului congolez și a comunității internaționale. «Oare este necesar ca situația să se mai agraveze pentru ca comunitatea internațională să ia măsuri împotriva djihadismului ?», spun ei indignați, așa cum raporta atunci agenția de presă catolică Fides.

În seara din 6 mai, Biserica Stâncii aflată în provincia Ituri, în nord-estul RDC-ului, a fost atacată de islamiști. Atacul care s-a desfășurat în timpul nopții a durat mai puțin de o ora. Între 9 și 15 persoane au fost ucise, din care două mame care au lăsat fiecare cinci orfani în urma lor.

Trei zile înainte de atac, islamiști armați cu macete și topoare au agresat un sat din provincia Kivu și omorât între 20 și 40 de locuitori. «Inima noastră este sfărâmată, ne clătinăm în credința noastră, suntem înspăimântați, însă determinați să mergem înainte», mărturisește Mike Anticoli, fondatorul Bisericii Stâncii. «Noi suntem o mică organizație de biserici fondată în 2005 și care numără azi 13 biserici și 3 centre de formare în această zonă periculoasă din Nordul Kivului. Dacă suntem considerați ca ținte, cu siguranță este din cauza că formăm responsabili și viitori misionari din diferite biserici și confesiuni», continuă el.
 
(Photo: Refugiați congolezi mutați din cauza violențelor)