WWL

31-05-2016. Creștinii din Arabia Saudită profită de luna Ramadanului pentru a-i înțelege mai bine pe vecinii lor musulmani, a se ruga pentru ei și a-i iubi mai mult. În acest an, Ramadanul va fi sărbătorit din 6 iunie până în 5 iulie. 

În afară de activitatea sa salariată, Luc*, un expatriat, este pastorul unui mic grup de creștini care iau ocazia Ramadanului ca să postească și să se roage. «Ne rugăm cu mai multă intensitate, și simțim compasiune pentru vecinii noștri musulmani care se lipsesc de hrană și de apă de la răsăritul până la apusul soarelui. Le dăm mai multă atenție, și acest timp este un moment favorabil pentru a împărtăși Evanghelia, plecând de la  adevăratul sens al postului așa cum îl descrie Biblia în Isaia 58: a căuta pacea, dreptatea și grija pentru aproapele său», declară Luc.

Cu excepția expatriaților, nu știm numărul creștinilor din Arabia Saudită, dar știm că există din ce în ce mai mulți creștini de fundal musulman care îl urmează astăzi pe Isus Hristos în secret, în ciuda riscurilor. Nici chiar rudele lor nu știu despre asta. Luc îi cunoaște pe unii: «În timpul Ramadanului, îmi dau seama din nou de zelul lor. Pasiunea care îi animă mă determină să mă rog și să postesc pentru musulmani», spune Luc, care adaugă:

«La locul meu de muncă, cei mai mulți musulmani sunt mai iritabili. Lipsa de alimente îi face mai adormiți și mai neatenți; accidentele de circulație sunt numeroase după-amiaza.»

În Arabia Saudită, centrul lumii musulmane, timpul Ramadanului are un impact puternic asupra societății.

(Foto: O stradă aglomerată din Riyad, capitala)

* Nume de împrumut