WWL

 05.07.2016 În urma unui recent atac ucigător, guvernul caută să limiteze din nou libertatea de adunare. Creștinii se tem că vor fi victime colaterale.

În data de 5 iunie, în ajunul ramadanului, câțiva bărbați au furat arme pentru a ataca o cazarmă militară în orașul Atyrau. 25 de persoane au fost ucise și câteva zeci au fost rănite ; este ziua cea mai sângeroasă pe care Kazakhstanul a cunoscut-o de la independența lui în 1991. Acest atac terorist atribuit extremiștilor teroriști întărește presiunea Statului asupra tuturor grupurilor religioase, inclusiv creștinii.   

Președintele Comitetului Național al Afacerilor Religioase, Galym Shoykin Nurmagambetovich, a declarat repede că guvernul lucrează acum la modificarea legilor care reglementează adunările religioase în țară, deja înăsprite în 2015. Înafara clădirilor recunoscute oficial, legea interzice orice adunare cu caracter religios în case sau în apartamente private.     

Creștinii care nu aparțin bisericii ortodoxe ruse deja suferă zilnic discriminări și cu siguranță vor întâmpina și mai multe greutăți după aceste evenimente. Mai mult, amenințarea grupurilor islamiste radicale apasă constant asupra lor.    

Un pastor din Kazakhstan vorbește despre consecințele restricțiilor : « Refuzul cererilor de înregistrare au provocat deja închiderea a jumătate din biserici. Și dacă nu se mai pot aduna în privat, creștinii se vor orienta către bisericile oficiale sau vor intra în clandestinitate totală. De acum, pastorii nu mai au altceva de ales decât să se întâlnească cu oamenii în secret, cu riscul de a fi arestați și aruncați în închisoare.   

(Foto : În secretul unei biserici de casă)