WWL

12-07-2016. Cel puțin șase persoane au fost ucise în cursul unui nou atac terorist de către Islamiștii Shebab, în nordul Kenyei, dintre care și un pastor. 

Vineri 1 iulie, pe la ora 10, două autobuze rulau spre Mandera, un oraș aflat în nordul Kenyei, în apropiere de granița Somaleză. Dintr-odata, lunetiștii au deschis focul asupra vehiculelor. La originea atacului: Shebab, un grup islamic extremist care terorizează populația din Somalia și efectuează din ce în ce mai des incursiuni în Kenya.

Acest atac a cauzat moartea a cel puțin șase persoane, inclusiv un polițist, iar alte două au fost rănite. Printre cei uciși era și pastorul John Niaramba. Un pasager povestește: «El era așezat lângă șofer, și gloanțele l-au atins. Autobuzul a oprit și am sărit pe fereastră să fug în tufișuri. Gloanțele fluierau peste capul meu, dar Dumnezeu m-a protejat». John era bine cunoscut în regiune pentru că era un slujitor credincios al Bisericii. Dispariția lui subită îi lasă familia în deznădejde, și reprezintă o pierdere imensă pentru creștinii locali. «John avea un dar pentru implantarea de biserici. Sper că viața lui de credință va inspira o nouă generație de kenyeni pentru a răspunde la chemarea lui Dumnezeu pentru ei», a declarat unul dintre prietenii săi.

Chiar dacă acest atac nu este rezultatul direct al persecuției împotriva creștinilor, grupul Shebab vizează regulat creștinii din această zonă de frontieră din Kenya. Operația cea mai mortală a avut loc pe 2 aprilie 2015, când 148 de studenți creștini au fost împușcați în campusul Universității din Garissa. Mai mulți directori de la Porți Deschise au plecat în decembrie 2015 pentru a vizita campusul și a da un mesaj de încurajare responsabililor universității. Să știe că întreaga lume a fost conștientă de ceea ce s-a întâmplat acolo, a fost un semnal puternic de solidaritate.

(Foto: Comunitatea creștină din Garissa, lovită puternic de atacurile din 2015)