WWL

19-07-2016. Suspendarea ostilităților semnată între guvern și Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC) va însemna sfârșitul violențelor împotriva Bisericii? Reacții. 

Moment istoric la Havana, în 23 iunie. Președintele columbian Juan Manuel Santos și șeful FARC, Timoleon Jimenez, dau mâna după ce au semnat acordul de suspendare a ostilităților. Va avea acest acord consecințe pozitive pentru creștini ?  

Din 1964, acest război de uzură a lăsat urme profunde în societatea columbiană, cu 220'000 de morți și 7 milioane de oameni mutați. Toți cei ce au exercitat o responsabilitate în viata publică, asociativă sau eclezială s-au confruntat cu violența FARC. Creștinii au plătit un tribut greu, expuși la violența grupelor armate care au asasinat pastori, distrus biserici, extorcat comunități, răpit responsabili și înrolat cu forța copii pentru a face din ei soldați.     

«Trebuie un semn clar pentru ca acordul semnat să nu rămână doar un act simbolic. Gherila trebuie să înapoieze și să distrugă armele public. Oamenii vor să vadă imediat efectele suspendării ostilităților», a declarat arhiepiscopul de Tunia.

Creștinii încă se simt amenințați. Provocarea constă în a conștientiza că Biserica columbiană continuă să fie amenințată de grupuri criminale și de narcotraficanți : « Spre deosebire de sindicaliști și de politicieni, nu există nici o protecție a Statului columbian pentru cei care își practică credința», spune un observator pe teren. «Porți Deschise vrea să răspundă nevoilor creștinilor persecutați. Trebuie făcută dreptate copiilor pastorilor asasinați, soțiilor lor și tuturor celor care au suferit violența. Ei cer ca adevărul să fie auzit și ca martirii Bisericii să nu fie șterși din memoria țării.»  

(Poză: Un pastor columbian)