WWL

16-08-2016. Donh ales să-l urmeze pe Isus în 2015. O decizie plină de consecințe pentru el și familia lui, dar el nu renunță la această alegere care a schimbat viața sa. 

În luna iunie a anului trecut, Donh* și soția și-au predat inima lui Hristos. Viața lor a devenit rapid foarte grea: ei trăiesc într-un sat unde locuitorii practică tot felul de ceremonii cu sacrificii animale. Pentru cuplul care tocmai l-a primit pe Isus, aceste tradiții și creștinismul erau incompatibile.

Când Donh a refuzat să participe la aceste ritualuri, sătenii au fost înfuriați. Liderii locali au început să îl supravegheze. Ei au descoperit că în fiecare duminică Donh își lua motocicleta și pleca cu soția și fiul său în afara satului pentru a merge la o biserică la o distanță de 60 km. Această descoperire i-a întărit în dorința lor de a-i da o lecție lui  Donh.

Cang*, partenerul nostru local, spune:  «Autoritățile au venit de multe ori la el, să îl forțeze să renunțe la credința sa. Dar Donh a refuzat întotdeauna. Atunci, ei au distrus cu brutalitate casa și recoltele sale. Apoi l-au alungat pe Donh afară din sat, bătându-l cu picioarele. Abuzat în acest fel, Donh a continuat nu numai a-și păstra credința, ci și a o transmite rudelor sale! Astfel, alte trei familii au devenit creștine la rândul lor la începutul lunii!»

La începutul luniii iulie, un polițist a intervenit, însoțit de douăzeci de tineri înarmați cu bâte și cuțite lungi. «Polițistul a luat o bâtă și a lovit capul lui Donh. Apoi ceilalți l-au bătut până l-au lăsat aproape mort. Donh a găsit un refugiu, dar suferă de dureri de cap frecvente», spune Cang care a putut să-l viziteze.

Tații celorlaltor trei familii creștine au fost chemați la poliție la data de 10 iulie și li s-a cerut să renunțe la credința lor. Când au refuzat, poliția i-a bătut și pe ei. Noua lege cu privire la religie adoptată în noiembrie 2015 nu a făcut decât să consolideze controlul și represiunea asupra creștinilor. Vietnamul este în poziția a 20-a în Indexul mondial al persecuției.

(Foto: Acest pastor vietnamez a suferit același tratament ca și Donh.)

* Nume de împrumut