WWL

30-08-2016. Din cauza condițiilor anarhice care predominează de la revoluția din 2012, Libia se numără printre țările cele mai periculoase pentru creștini. Aceasta spune un raport recent, bazat pe cercetarea unui analist de la Porți Deschise Internațional (ODI). 

Biserica din Libia este formată aproape în întregime din creștini străini. Se estimează la 150 numărul de creștini de origine libiană din loc, toți ceilalți provenind din diferite state africane. Cei aproximativ 25 000 de creștini din țară sunt majoritatea refugiați în tranzit spre nord sau spre Europa. Biserica nu era cu siguranță liberă să practice credința în regimul lui Kadhafi, dar situația s-a înrăutățit considerabil, potrivit raportului menționat anterior. Luna aceasta marchează a cincea aniversare de la căderea lui Kadhafi. Rebelii l-au răsturnat pe dictatorul de lungă dată în urma «Primăverii arabe», iar două luni mai târziu, Kadhafi a fost ucis. În ciuda speranțelor mari pentru țară, situația creștinilor din Libia s-a deteriorat de atunci: instabilitatea politică a fost un teren propice pentru forțele extremiste musulmane care au câștigat multă influență.

Creștinii sunt oprimați nu numai de miliția islamistă organizată: potrivit raportului, ei suferă de asemenea hărțuiri și persecuții din mâinile populației. Un nigerian de 29 de ani afirmă că a suferit situații amenințătoare în plină stradă de mai multe ori. «Am fost atacat pentru că am purtam o cruce în jurul gâtului. Atacatorii mi-au spus că trebuia să o acopăr». Unii creștini se tem că se depun eforturi pentru a «eradica creștinii din Libia». În raportul său publicat recent, Amnesty International a atras atenția asupra situației creștinilor din Libia.

Guvernul uniunii naționale format în ianuarie și recunoscut pe plan internațional dă speranță creștinilor. Scopul său este de a uni țara și de a restabili dreptatea și ordinea. Ostilitățile dintre cele două grupuri armate principale fiind de acum rezolvate, analistul ODI speră că noul guvern va reuși să își impună autoritatea: «Deși justiția și ordinea în țară nu înseamnă neapărat libertatea religioasă pentru creștini, aceștia ar fi totuși mai puțin vulnerabili în fața atacurilor.»

(Foto: Biserica migranților din Libia)