WWL

13-09-2016. Pe 2 septembrie Uzbekistanul anunța moartea primului și singurului său președinte, Islam Karimov. Ar trebui să ne așteptăm la schimbări? Creștinii vorbesc. 

Ajuns la putere în 1989, președintele Karimov a condus țara cu o mână de fier timp de 27 de ani. Regimul său este considerat a fi una dintre cele mai represive dictaturi împotriva Bisericii. Porți Deschise a contactat unii dintre creștinii din loc pentru a le culege reacțiile.

Având grijă să-și păstreze anonimatul, ei împărtășesc: «Nu mă aștept la schimbări mari. Creștinii vor continua să fie hărțuiți de guvern», spune unul. «Oricare ar fi noul lider, atitudinea guvernului va fi aceeași. Desigur, noi sperăm să fie mai bine. Dar să fim realiști: Statul reprimă toate demonstrațiile dizidenților și noi, creștinii, facem parte din categoria extremiștilor religioși», adaugă un pastor.

Pastorul unei biserici subterane spune: «Dacă primul ministru Shavkat Mirziyoyev ar deveni următorul președinte, persecutarea creștinilor s-ar putea înrăutăți: el este cel care trage sforile represiunii asupra Bisericii și asupra noilor convertiți din fundal musulman.»

Practic inexistentă în anii 1990, Biserica a crescut mult, fiindcă mulți uzbeci au venit la credința creștină. Ea crește de asemenea și în maturitate spirituală. «Profund angajați în credință, ei doresc să experimenteze cu adevărat puterea lui Dumnezeu și sunt hotărâți să ajungă la alții în ciuda persecuției», spune un partener Porți Deschise de pe teren.

Uzbekistanul este situat pe locul al 15-lea în Indexul mondial al persecuției. Pentru că se întâlnesc în secret sau pentru utilizarea de materiale religioase, mulți creștini sunt arestați și trebuie să plătească amenzi exorbitante. În ceea ce privește noii convertiți de origine musulmană, ei suferă în plus persecuția familiei lor și a societății.

(Foto: Creștine uzbece de fundal musulman)