WWL

20-09-2016. Încă trei creștini care se luptă cu justiția în Iran. Ei riscă 80 de biciuiri pentru că au băut vin în timpul Cinei. 

În 10 septembrie, trei creștini au apărut în fața curții de justiție din Rasht, un oraș în nordul Iranului. Yasser Mossayebzadeh, Saheb Fadaie și Mohammad Reza Omidi, toți trei de fundal musulman, sunt acuzați de «amenințare la adresa securității naționale» și de consum ilegal de alcool în timpul Cinei.
 
Non-musulmanii au dreptul să consume alcool în Iran. Însă a părăsi islamul este un delict, iar cei care trec acest prag se fac vinovați bând vin, pentru că conversiunea lor nu este recunoscută legal.

Dacă sunt declarați vinovați, ei riscă să fie biciuiți. Mohammad Reza Omidi a îndurat deja o pedeapsă în urmă cu câțiva ani: se număra printre cei patru creștini care au primit 80 de biciuri pentru același motiv de acuzație în 2012.

Cei trei bărbați au fost arestați pe data de 13 mai în compania pastorului Youcef Nadarkhani, condamnat la moarte pentru apostazie în 2012, și soția lui Tina. Cuplul a fost eliberat în aceași zi, pe când cei trei creștini au fost plasați în detenție. Verdictul este așteptat peste vreo zece zile.  
 
Peste 200 de creștini au fost arestați de autoritățile iraniene de anul trecut. Mulți dintre ei încă sunt în închisoare, alții au fost eliberați sub condiție, în așteptarea judecății sau în apel. Numai în august, cel puțin 43 de creștini au fost arestați.

«Regimul iranian a lansat recent o campanie foarte activă împotriva bisericilor de casă, iar responsabilii lor sunt hărțuiți și puși sub presiune», raportează asociația Middle East Concern.