WWL

27-09-2016. Permisia ei medicală a fost suspendată pe 17 septembrie: Maryam Naghash Zargaran a fost forțată să se întoarcă la închisoarea Evin din Teheran. Cei apropiați se îngrijorează. 

Aceasta este o lovitură dură pentru Maryam, familia ei și toți cei care o susțin. Ea a trebuit să se întoarcă la închisoare pentru că, încă o dată, tratamentul ei medical a fost scurtat și Maryam nu a primit toată îngrijirea de care avea nevoie în timpul sejurului ei acasă.

Totuși, la 31 august, această creștină de 38 ani a fost autorizată să părăsească închisoarea din motive medicale. Aceasta a fost a treia oară când o astfel de permisiune i-a fost acordată, iar familia ei spera că, datorită acestei oportunități, Maryam ar fi dispus de timp suficient pentru a primi tratamentul necesar. Această decizie subită îngrijorează rudele lui Maryam, a cărei stare de sănătate s-a deteriorat: ea suferă de probleme cardiace agravate de condițiile ei de detenție.

În octombrie 2015 și în iunie 2016, ea a putut să părăsească închisoarea pentru a fi tratată, dar pentru prea scurt timp pentru a obține rezultate probante. Pentru a protesta împotriva lipsei de îngrijire în închisoare, Maryam a întreprins două greve ale foamei, dintre care ultima a durat din 5 iulie până în 2 august.

Creștină de fundal musulman, Maryam a fost arestată în ianuarie 2013. Ea lucra într-un orfelinat condus de creștini, dintre care și pastorul Saeed Abedini, de asemenea închis, apoi eliberat în ianuarie anul trecut. Cât despre Maryam, ea a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru «propagandă împotriva regimului islamic și atac împotriva securității naționale», în ciuda stării sale de sănătate îngrijorătoare. A fost închisă la 15 iulie 2013 în secțiunea de femei din închisoarea Evin, iar cererea sa de recurs a fost refuzată.

(Foto : Maryam Naghash Zargaran în 2012, înainte de arestarea ei)