WWL

04-10-2016. Autoritățile locale sunt foarte influențate de tradițiile indigene în mai multe state federale din sudul Mexicului. Creștinii care nu aparțin bisericilor «tradiționaliste» din satele lor plătesc prețul.

Situația libertății religioase rămâne îngrijorătoare în Mexic. Unul dintre motive fiind intoleranța religioasă crescândă. Conflictele se înflăcărează deseori atunci când creștinii, îndeosebi evanghelicii, nu participă la festivitățile religioase tradiționale. Astfel, peste 100 de creștini au fost alungați înafara unui sat în Chiapas. «Li se taie accesul la apa potabilă și la instalații sanitare, alții își însușesc bunurile lor, îngrijirile medicale le sunt refuzate. Cazurile de violență fizică nu sunt rare. Pentru aceste familii nu este posibil să aibă o viață normală», explică un colaborator al unei organizații locale de ajutor.

Ceea ce a trăit Lauro Pérez Núnez, locuitorul unui sat în statul Oaxaca, ilustrează bine situația. El a fost arestat de mai multe ori în Iulie 2015 și până la urmă a fost obligat de autorități să-și renege credința. Copiii săi au fost exmatriculați de la scoală. După o nouă detenție, el a părăsit satul pentru un timp. Cand s-a reîntors la sfârșitul lunii Martie 2016, Lauro a primit amenințări cu moartea și ordinul să plece în 15 minute. Vreo 30 de săteni au încercuit casa mamei sale unde el se afla. I-au tăiat alimentarea electrică și au atacat doi membri ai familiei care ieseau din casă. Un mare număr de familii creștine alungate n-au putut să se întoarcă în satele lor până azi. În multe cazuri, casele lor au fost distruse.

Mexicul ocupă acum locul 40 în Indexul mondial de persecuție.

(Poză: Lauro Pérez Núnez și familia lui)