WWL

11-10-2016. În noaptea din 15 septembrie, rebelii din Seleka au efectuat o serie de atacuri ucigașe în nordul țării, omorând 27 de victime. Participanții unui seminar de instruire organizat de Porți Deschise au fost amenințați cu moartea. 

Colaboratorul nostru conducea un seminar pentru liderii bisericii la Kaga Bandoro (la 350 km la nord de Bangui). El era cât pe ce să moară și este încă în stare de șoc: «Luptătorii Seleka au pătruns în biserica unde se ținea seminarul nostru și au atacat participanții. Ei au lovit întâi pe cei 15 pastori care erau cazați acolo și apoi le-au ordonat să stea cu fața la pământ, amenințându-i cu moartea: 'Vom face totul pentru a termina odată cu creștinii!' Dar unul dintre luptători nu era de acord, așa că grupul a părăsit în cele din urmă locurile, lăsându-i pe pastori traumatizați. Am reușit să ajungem înapoi la Bangui în siguranță, păziți de Domnul Isus. Dar în Kaga Bandoro, frații noștri suferă.»

Violențele au ucis cel puțin 27 de persoane, majoritatea creștini. Printre ei era și Constantin, de 43 de ani, tată a șase copii, împușcat când a intervenit să o salveze pe cumnata lui. Mai mulți atacatorii au operat în satele din jur, omorând locuitori și jefuind biserici.

După părerea colaboratorului nostru, există trei motive care au provocat aceste atacuri ucigașe:

1. Rebelii din Seleka consideră Kaga Bandoro ca și capitala republicii lor auto-proclamate, «Republica Logone», unde își acordă dreptul de a ucide non-musulmani.
2. Ei sunt furioși împotriva personalului spitalului local, care nu a avut suficientă grijă de unul dintre tovarășii lor rănit  într-un accident.
3. Anti-Balaka au fugit când au aflat că membrii Seleka nu au fost dezarmați, lăsând populația în mâna atacatorilor.

După doi ani de război civil, reprezentanții grupărilor armate, ai partidelor politice și ai bisericii au semnat un acord de pace pe 10 mai 2015. Dar mai subzistă unele bastioane de rezistență.

(Foto: Întâlnire creștină în Bossangoa)