WWL

18-10-2016. O nouă lege religioasă a fost votată în Rusia pe 20 Iulie 2016. În mai puțin de trei luni, mai multe acuzații au fost deja aduse împotriva unor creștini. 

Scopul oficial al acestei legi este de a supraveghea grupurile extremiste pentru a combate terorismul. Însă cum ea interzice orice activitate religioasă înafara clădirilor bisericilor înregistrate, ea țintește înainte de orice toate bisericile de casă și misionarii, precum americanul Don Ossewaarde.

Don și soția lui Ruth (foto) s-au instalat în urmă cu 14 ani la Oryol, situat la circa 305 km la sud de Moscova pentru a-și îndeplini lucrarea misionară. Cuplul a fost arestat în 14 august în timpul programului de duminică. Ei au fost duși la postul de poliție unde Don a fost acuzat că conduce întruniri religioase în casa lui și că a pus invitații pe tablourile de afișaj din blocurile cartierului. În doar două ore, Don a fost delcarat vinovat și condamnat la o amendă de 40'000 ruble (aproape 2'620 RON).

Recursul misionarului american a fost respins săptămâna trecută. Apoi, el a scris pe blogul său că a vrut inițial să fugă să-și regăsească familia în SUA, dar că miza este de talie și nu vrea să abandoneze. Dimpotrivă, el spune că este pregătit să se lupte pentru dreptul său până la Curtea supremă. Este convins că cazul său va avea un rol determinant în dezvoltarea libertății religioase în Rusia, atât pentru misionari cât și pentru creștinii ruși. Avocatul său din oficiu ar fi sfătuit cuplul să părăsească orașul Oryol pentru motive de siguranță.

Soții Ossewaarde nu sunt singurii creștini care sunt în conflict cu noua lege. În timpul primei luni după ce a intrat în vigoare, 6 creștini au fost acuzați de violarea legii religioase, după cum raportează agenția de presă Forum 18. Alte cazuri au avut loc de atunci.
Rusia nu figurează pe Indexul mondial de persecuție 2016 al organizației Porți Deschise, însă face parte din țările care sunt sub observație.