WWL

25-10-2016. Eliberate pe 13 octombrie, tinerele fete au fost redate familiilor lor respective în timpul unei ceremonii oficiale din 16 octombrie la Abuja. 197 de fete de liceu încă lipsesc la apel, dar speranța renaște. 

Înainte de răsăritul soarelui, pe 13 octombrie, 21 de fete și-au regăsit libertatea, într-o discreție totală, la Banki, un oraș situat în nord-estul Nigeriei și în apropiere de Camerun, înainte de fi conduse la capitala Abuja.

O ceremonie oficială a fost organizată de către serviciile de securitate, care au negociat eliberarea celor 21 de fete de liceu. Una dintre ele, Gloria Dama, povestește în parte calvarul său în fața audienței: «Nu am avut hrană timp de 40 de zile, dar am supraviețuit. Mulțumim lui Dumnezeu.» Ea continuă : «Eram în pădure când un avion a scăpat o bombă în apropierea mea. Cu toate acestea, nu am fost rănită.»

Dintr-odată ceremonia este întreruptă. La sosirea familiilor, emoția este la maxim: strigăte de bucurie și plânsete umplu sala în timp ce părinții își îmbrățișează fiicele. «Dumnezeu să fie slăvit. Nu credeam că o să mai văd pe fiica mea, dar e aici. Dumnezeu să facă același lucru pentru cele care sunt încă dispărute», declară un părinte.

De la răpirea lor pe 14 aprilie 2014 la Chibok, 197 eleve de liceu sunt încă în mâinile luptătorilor grupului islamic Boko Haram. Purtătorul de cuvânt al guvernului nigerian spune că 83 dintre ele fac obiectul unor negocieri. În ceea ce le privește pe celelalte 114 fete, nu se știe dacă acestea sunt încă în viață, căsătorite în mod forțat sau poate radicalizate.

De la dispariția fiicelor lor, Porți Deschise stă alături de părinții din Chibok, vizitându-i și oferindu-le sprijin spiritual și psihologic.

(Foto: O parte din fetele eliberate pe 13 octombrie 2016)