WWL

01-11-2016. Dacă Mosul este eliberat în următoarele luni, oare vor reveni creștinii? Mulți sunt în așteptare iar opiniile sunt diverse.

Bătălia pentru a relua Mosulul Statului Islamic a început. Pentru zecile de mii de creștini care au trebuit să părăsească orașul precipitat în noaptea din 9 la 10 iunie 2014, este semnalul unei eliberări la care au sperat și care astăzi este mult așteptată. Totuși, problema reîntoarcerii nu este ușoară.
 
Rajih*, un creștin la vreo 30 de ani, își amintește de relațiile cu prietenii săi musulmani care au fost din ce în ce mai deteriorate din cauza creșterii a extremismului islamic: «Când eram copii, ne jucam și mâncam împreună. Dar pe la 16 sau 17 ani, unii s-au schimbat, influențați de predicile de la moschee. De atunci, s-a fisurat ceva între noi.» 

Suha a scris o carte despre creștinism în Irak. Fiind creștină deasemenea, are un sentiment împărțit: «Fiecare se bucură de eliberarea curândă a Mosulului. Însă, sunt preocupată de populația musulmană. Extremismul s-a răspândit în reacție la expansionismul kurd. Nu este bine pentru unitatea Irakului. Ne putem aștepta la probleme mari.» 

Khalil, care coordonează ajutorul pentru 500 de familii refugiate în Iordania, este categoric: «Spiritul Statului Islamic a impregnat inima atâtor oameni… Fără o siguranță garantată, nimeni nu se va întoarce la Mosul, decât ca să-și vândă casa.»

De la preluarea orașelor Qaraqosh și Bartela de către forțele coaliției care se apropie de Mosul, optimismul este prezent pentru preotul caldeean Ammar: «Sperăm să ne regăsim casele în curând.» Bulos, un alt preot, este mai reținut: «Locuințele noastre ar putea fi minate. Odată ce Mosul și orașele dimprejur vor fi eliberate, vor trebui poate mai multe luni înainte de a putea face o vizită de recunoaștere. Mai întâi, voi intra în biserică pentru a mă ruga… dacă nu este prea distrusă. Apoi, voi vedea ce trebuie reconstruit.» 

*Nume fictiv  

(Poză: Au ridicat o cruce pe acoperișul bisericii la Qaraqosh!)