WWL

15-11-2016. La 50 km de Mosul, micul oraș creștin Alqosh din Irak a rezistat Statului Islamic timp de doi ani. Am vizitat acești creștini care doresc să rămână acolo pentru a fi martori.

Patru biserici, două mănăstiri și 500 de case pe un deal care domină valea Ninivei, acesta este Alqosh, orașul profetului Naum* a cărui mormânt este încă vizibil. În ziua de azi, locuitorii săi văd fumul care provine de la lupte, în timp ce forțele kurde și armata irakiană susținute de o coaliție internațională se luptă pentru a recâștiga Mosulul din mâinile Statului Islamic.

Aici, la zece minute de drum de la linia de front actuală, măsurile de siguranță sunt stricte. Părintele Araam, unul dintre preoții din Alqosh, explică de ce este determinat să rămână: «De la independența Irakului în 1932, creștinii nu au fost niciodată respectați. Nu au cunoscut decât războiul și persecuția. Atâta timp cât voi fi capabil să dau un pahar de apă celui căruia îi este sete, voi sluji pe Isus la Alqosh.» Credința și identitatea creștină au sudat comunitatea. «Când Statul Islamic a fost proclamat în 2014, am decis să rămânem pentru a continua să fim martori, o speranță vie pentru credincioși», spune părintele Gabriel, un alt preot.

Părintele Araam continuă: «Creștinii din Alqosh au fost încercați precum aurul. Este dureros, dar așa iese aurul curat. Văd oamenii transformați de credința lor și în comportamentul lor. Ei au experimentat că, atunci când totul se prăbușește și gloanțele fluieră, Dumnezeu este singurul lor sprijin.»

Toți sunt de acord să spună că, chiar dacă Statul Islamic ar fi învins, viața va fi grea pentru creștinii din Irak fără o protecție politică, ba chiar militară. «Avem nevoie de o susținere internațională. Mulțumim pentru dragostea voastră care ne ajută să ne păstrăm speranța de a trăi și de a avea un viitor aici», spune părintele Araam.

*Naum 1 :1

(Poză: Alqosh)