WWL

22-11-2016. Bisericile lor au fost distruse în octombrie 2015. În Aceh Singkil, în provincia Aceh din nordul insulei Sumatra, creștinii continuă să se întâlnească în aer liber în toate anotimpurile. Și comunitățile cresc!

«Sunt trist că trebuie să organizăm serviciile divine în corturi sau sub prelate, în mijlocul plantațiilor de palmieri. Dar spiritual, avem o stare de spirit foarte bună», spune un membru al unei biserici locale. Este adevărat că, sub climatul tropical umed din Indonezia, ploile abundente sunt frecvente.» Chiar dacă există scurgeri și noroi, nimeni nu părăsește întâlnirea», adaugă un alt creștin.

Anul trecut în octombrie, o duzină de biserici au fost demolate din ordinul autorităților, influențate de către extremiștii islamici. Nici una nu a fost reconstruită. În ciuda presiunilor exercitate asupra comunităților creștine, membrii ai șase biserici au continuat să se întâlnească sub adăposturi improvizate. Ceilalți s-au alăturat altor diferite locuri de cult. În ciuda acestui fapt, comunitatea creștină crește. «Scandalagii trăiesc în vecinătate și observă activitățile noastre» spune Noldi*, a cărui biserică se întâlnește acum în două locații aflate la distanța de 25 km datorită numărului crescând de credincioși.

Dacă autoritățile au tolerat întâlnirile creștine sub structuri temporare, ele nu sunt gata să acorde autorizații de construcție în bună formă: ar fi o măsură nepopulară împotriva musulmanilor în apropierea alegerilor locale din luna februarie 2017.

O creștină din satul Pertabas, este dezamăgită de lipsa de progres: «Autorităţile se tem de presiuni din partea clericilor musulmani și a extremiștilor», spune ea, recomandând să se voteze cu înțelepciune.

Mulți creștini trăiesc cu frica unei violențe reînnoite în provincia Aceh, strict supusă legii Charia. Printre aceștia, cei ce provin dintr-un fundal musulman suportă presiunea celor din jurul lor pentru a renunța la credința lor creștină.

Alte regiuni cunosc violențe sporadice: duminică, 13 noiembrie, un copil a fost ucis și alții trei răniți când cocktailuri Molotov au fost aruncate la ieșirea unei biserici de pe insula Kalimantan.

* Nume de împrumut

(Foto: O biserică sub cerul liber la Aceh)