WWL

20-12-2016. După cel mai grav atentat comis într-o biserică din Cairo, pe 11 decembrie, comunitatea creștină din Egipt își pune întrebări.

În această dimineață de luni, la ora 11, în ziua următoare tragediei, comunitatea coptă se pregătește pentru funeraliile celor 27 de creștini decedați după ce un atentator sinucigaș s-a aruncat în aer în interiorul unei biserici ortodoxe din Cairo.  În timp ce soarele strălucește într-un cer fără nori, furtuna este în inimi și în minți. De ce un act atât de brutal? De ce atâtea vieți nevinovate cosite brusc? (Cu excepția a trei bărbați, victimele sunt femei și copii.) Atacul a fost revendicat de grupul Statului Islamic.

Sarah tocmai și-a pierdut bunica și o mătușă. Cum nu mai poate găsi cuvinte pentru a-și exprima durerea, ea scrie: «Din adâncul tristeții și disperării mele, realitatea este de nesuportat. Inima mea este zdrobită pentru totdeauna...»

De ce? La această întrebare arzătoare, furia se amestecă cu gândurile multor creștini, dar și musulmani. Ar trebui să ne așteptăm la un nou val de violență ca în 2013? Acest atac anunță oare alte acte barbare în apropierea Crăciunului?

În timp ce guvernul egiptean a declarat trei zile de doliu național, un lider al bisericii din Egipt ne spune despre așteptările comunității creștine din Cairo: «Vă rog, să vă alăturați nouă în rugăciune, astfel încât cei care i-au pierdut pe cei dragi să fie mângâiați și cei aflați încă în spitale să găsească consolare. Rugați-vă, de asemenea ca numele Domnului să fie proslăvit, în ciuda furiei și durerii exprimate. Dragi frați și surori, în apropierea Crăciunului, vă rog să vă rugați nu numai pentru creștinii din Egipt afectați de acest atac, dar și pentru creștinii din întreaga lume care sunt încercați. Dumnezeu este singura sursă de speranță.» 

(Foto: Atacul a avut loc lângă Catedrala Ortodoxă Coptă Sfântul Marcu din Cairo.)