WWL

03-01-2017. De la eliberarea recentă a satelor din Câmpia Ninive, creștinii deplasați ar dori să sărbătorească din nou Crăciunul acolo. Khalida visează la aceasta...

În sfârșit, satul Qaraqosh a fost eliberat după mai mult de doi ani de ocupație de către Statul Islamic. Vestea s-a răspândit până la Erbil, în Kurdistan, unde Khalida lucrează într-o brutărie, după ce a pierdut totul când a fugit din Qaraqosh. «Dar bucuria mea a durat doar o zi. Am descoperit curând după că casa noastră a fost complet arsă și distrusă. Cele ale membrilor familiei mele, de asemenea. Voiam atât de mult să mă întorc, dar unde?», spune ea, cu vocea frântă și cu lacrimi în ochi.

Doi ani ca deplasată, trăind în incertitudine. Au trecut două Crăciunuri. Întâi într-un cort, apoi într-o rulotă, înainte ca să locuiască într-o casă închiriată de biserică. În vârstă de aproximativ 40 de ani Khalida oftează: «Aceste Crăciunuri au fost deosebit de dureroase. Cu toate acestea, biserica ne-a primit cu dragoste. Nevoile noastre au fost satisfăcute. Preoții au încercat să ne facă să uităm durerea prin organizarea de festivități și oferirea cadourilor pentru copii. Și desigur, au fost și sărbătorile de Crăciun.»

Crăciunul acesta, Khalida și familia sa deplasată vor petrece din nou departe de Qaraqosh: «Va fi simplu. Vom transmite copiilor spiritul de Crăciun și vom merge la biserică. Nu avem mare lucru, dar cel mai important este Hristos. Vom sărbători Crăciunul cu el», spune ea.

Anul viitor, Khalida speră să petreacă Crăciunul din nou la Qaraqosh. Iar pentru asta, ea are nevoie de ajutorul nostru. «Am auzit că multe biserici își fac vocea auzită în favoarea noastră. Asta îmi dă speranță. Dacă aș putea cere ceva bisericilor din întreaga lume, ar fi ca ei să ne ajute să ne reconstruim regiunea noastră și să contribuie ca să putem să trăim în pace acolo.»

(Foto: Crăciun 2015 în Erbil, Kurdistanul irakian)