WWL

12-01-2017. Patru creștini deținuți de peste un an fac față justiției în Sudan. Unul dintre ei tocmai a fost eliberat. Pentru ceilalți trei, încercarea continuă. Următoarea audiere este programată pe 9 ianuarie.

Pe 2 ianuarie, patru prizonieri creștini apăreau în fața instanței din Khartoum. Judecătorul va lua în cele din urmă o decizie în acest proces care se eternizează?

La finalul sesiunii, judecătorul i-a notificat pastorului Kuwa Shamal că acuzațiile sunt insuficiente pentru a-l condamna. Era eliberat! Liber, dar parțial ușurat, deoarece colegii săi de detenție au auzit confirmarea acuzațiilor împotriva lor. Pentru pastorul Hassan Kodi Taour, studentul Abdulmonem Abdumawla și lucrătorul umanitar de cetățenie cehă Petr Jasek, încercarea continuă.

Arestați în decembrie 2015, cei patru creștini au fost acuzați de a fi denigrat guvernul folosind cazul lui Ali Omer, o figură cheie în acest caz. Acesta din urmă a fost intervievat la 12 decembrie numai despre relațiile sale cu acuzații. Ali Omer a atestat că a suferit arsuri grave în timpul unui protest anti-guvernamental la Universitatea Omdurman în mijlocul anului 2015. Cum starea sa necesita îngrijiri medicale regulate, prietenul lui Abdumawla a colectat bani, mai cu seamă de la pastorul Taour, pentru a acoperi costurile. În ceea ce îl privește pe Jasek, el a fotografiat situația.

Serviciile informațiilor au făcut acuzații grave la adresa lor pentru că l-au ajutat pe Ali Omer, cum ar fi «încurajare la revoltă împotriva statului, incitare la ură socială, răspândirea de informații false, spionaj și complicitate de acțiuni penale».

Deținuți separat, fără nici un fel de contact cu familiile lor, cei patru creștini au apărut pentru prima dată în instanța de judecată la 21 august 2016.

Audierile au fost amânate de multe ori în lipsa unui martor, a unui traducător, a unui judecător... Procesul a fost urmat îndeaproape de observatorii occidentali. La începutul lunii octombrie 2016 Parlamentul European a adoptat o rezoluție de urgență care solicită «eliberarea imediată și necondiționată a celor patru bărbați ale căror acuzații scot la lumină suferința creștinilor din Sudan.»

Cu regimul său islamic totalitar, Sudanul este una dintre țările în care creștinii sunt cei mai oprimați și lipsiți de libertate.

(Foto: Pastorii Kuwa Shamal, stânga, și Hassan Kodi Taour)