WWL

17-01-2017. Indexul mondial de persecuție, lista celor 50 de țări unde creștinii sunt cel mai persecutați, este publicată pentru a douăzeci și cincea oară acest an. Coreea de Nord se află pe primul loc pentru a șaisprezecea oară consecutivă.

În 2017, observăm din nou o agravare a persecuției creștinilor, mai ales sub creșterea naționalismului religios în Asia de Sud-Est. 

În India, partidul naționalist hindus condus de Primul ministru Modi din 2014 discalifică creștinii în mod sistematic. În câteva State, persecuția este cotidiană iar situația lor se tot degradează. Într-o măsură mai mică, în Sri Lanka, budismul se ridică în identitate națională și crează un baraj libertății creștinilor. 

Cu 695 de creștini uciși în 2016, Nigeria este țara în care se află cel mai mare număr de creștini asasinați, în ciuda unei scăderi semnificative (4028 în 2015). În spatele acestor cifre, se află vieți și familii creștine zdrobite de exacțiunile comise de islamiștii din gruparea Boko Haram sau de nomazii fulani împotriva creștinilor. Însă speranța rămâne, cu semne de încurajare: în data de 5 ianuarie, a douăzeci și patra liceană din Chibok a fost regăsită și eliberată, iar solidaritatea se organizează între creștinii din sud și din nord. 

Printre primele 10 țări din Index, Coreea de Nord (N°1) rămâne țara cea mai ostilă față de creștini, în timp ce în Yemen haosul izolează tot mai mult cele câteva sute de creștini locali. În cele 50 de țări din Index, se estimează că sunt 215 milioane de creștini persecutați. 

Datorită prezenței active a colaboratorilor noștri în peste 60 de țări, strigătul creștinilor celor mai vulnerabili ajunge la noi ca sa ne mobilizeze în rugăciune. Acest strigăt este deasemenea purtat în fața instituțiilor naționale și internaționale pentru a sensibiliza și a interpela conducătorii politici.

(Poză: Un creștin irakian strămutat cu noua sa biblie)