WWL

24-01-2017. Deoarece erau creștini, opt pescari au fost puși deoparte și executați de către pirați. Teama a cuprins comunitatea Sama în Filipine, de care ei aparțineau.

După o discuție animată, pirații au ordonat oamenilor din echipaj care erau musulmani să se separe de creștini și să-i lege. După aceea, musulmanii au primit ordinul să sară peste bord pentru a ajunge prin înot la cea mai apropiată insulă, în timp ce creștinii au fost împușcați cu sânge rece.

După spusele poliției, era aproximativ ora 20, în acest 9 ianuarie, în largul Zamboangei, atunci când cei doisprezece oameni, puternic înarmați, repartizați în patru bărci cu motor, au rechiziționat barca de pescuit pentru a stoarce bani proprietarului său.

Această tragedie privează mai multe familii creștine de soț, tată, fiu, și de venituri. Ca și multe alte familii de etnie Sama, ei își câștigă existența din mare și acum se confruntă cu o situație dramatică. Ceilalți pescari din sat nu mai îndrăznesc să iasă în larg.

Filipine, un stat liber și democratic, figura doar la periferia indicelui mondial al persecuției în 2017. Există în sud o biserică expusă ostilităților: cea a creștinilor de origine musulmană. Ei aparțin în general poporului Sama, un grup etnic sărac și disprețuit, stabilit în partea musulmană a insulei Mindanao. Sama este o poreclă negativă care înseamnă scuipat.

Porți Deschise sprijină acești creștini prin cursuri biblice, programe de alfabetizare și de formare profesională și prin asistență materială. Astfel, mulți dintre ei s-au reconvertit în artizanat, asigurând în acest fel supraviețuirea comunității lor.

(Foto: Sat de pescari din etnia Sama în Filipine)