WWL

31-01-2017. Pribegia lor durează de un an. Expulzați din satele lor, șapte familii creștine pribegesc de la un adăpost la altul și supraviețuiesc cum pot, fără o soluție adevărată.

O dală de beton, niște pereți și un acoperiș din tablă, fără ușă și fără fereastră, o singură deschizătură care lasă lumina să intre dar mai ales praful dus de curenții de aer… Acest depozit de vin, un spațiu limitat unde 30 de oameni gătesc, mănâncă, dorm, este ultimul cadru de viață «oferit» de Statul mexican din Jalisco pentru șapte familii creștine cu copii, în vestul central al țării.

Pe 26 ianuarie 2016, cu ocazia unui «referendum popular», cei 2000 de locuitori din Tuxpan de Bolanos au decis să alunge aceste familii creștine a căror mod de viață «era incompatibil cu cultura și tradițiile religioase locale». Roza păstrează o amintire vie a acelei seri când a fost expulzată de acasă împreună cu cei doi copii de nouă și trei ani: «Șefii locali au venit. Ne-au pus în camionete și am fost abandonați la o intersecție departe de sat, fără nimic altceva decât hainele de pe noi.»

Acest vot era legal? Pentru șefii indigeni, depozitari ai autorității care le-a fost dată de guvern, nu este niciun dubiu. Însă Constituția mexicană garantează libertatea religioasă... Este un impas. Autoritățile par să vrea să câstige timp în așteptarea ca grupul de creștini să plece. Dar unde să meargă? «Pentru că aceste familii trăiesc într-un adăpost dat de Stat, ele primesc alocații. Dacă grupul decide să plece, acest ajutor va fi pierdut», explică un colaborator de la Porți Deschise, în timp ce caută o soluție.

(Poză: Familiile expulzate trăiesc în acest depozit de vin)