WWL

07-02-2017. Arestați în decembrie 2015, trei creștini tocmai au fost grav condamnați în Sudan. La fața locului, consternarea e generală.

23 ani și 6 luni de închisoare! Pedeapsa cea mai grea revine lui Petr Jasek, creștin de cetățenie cehă, investit în acțiuni umanitare. În ceea ce îl privește pe pastorul Hassan Kodi Taour și pe studentul Abdulmonem Addumawla, fiecare primește 12 ani de închisoare.

De la plecarea camaradului lor de detenție, pastorul Kuwa Shamal, pe 2 ianuarie, cei trei creștini rămași în închisoare aveau speranța că vor fi și ei eliberați la rândul lor. S-a întâmplat exact contrarul la data de 29 ianuarie, când verdictul a căzut: vinovați! Avocații celor trei creștini condamnați au decis să facă apel. Speranța nu este pierdută.

Pentru că l-au ajutat pe Ali Omer, rănit în timpul unei demonstrații anti-guvernamentale, acești oameni au fost grav acuzați de Serviciile Secrete Sudaneze ale Informației.
Capetele de acuzare (spionaj, instigarea la ură socială, defăimarea Statului, printre altele) ar fi putut duce la pedeapsa capitală.

Mulți creștini prezenți la declararea verdictului au fost profund mirați și întristați. Mama pastorului Hassan a fost atât de șocată încât a leșinat. Ea a trebuit să fie dusă în afara tribunalului.

Scrisorile din comunitatea creștină sudaneză au început să curgă pentru a susține pe cei trei creștini condamnați. Această decizie a instanței provoacă o emoție vie în Republica Cehă și în multe alte țări, provocând alte mesaje de susținere pentru cei trei deținuți.

În 2015, doi pastori din Sudanul de Sud, Michael Yat și Peter Yen, au fost urmăriți penal pentru șapte capete de acuzare fictive. «Rugați-vă ca această încercare să fie spre slava lui Dumnezeu», a spus Peter Yen. Câteva săptămâni mai târziu, au fost eliberați.

(Foto: Pastorul Hassan Kodi Taour)