WWL

21-02-2017. În Pakistan împărtășirea unor posturi pe Facebook atunci când ești creștin te  poate costa libertatea. Nabeel, de 16 ani, are această experiența amară.). Este vorba despre fostul Prim ministru, Mohamed Adbullahi Farmajo, care a câștigat votul sub înaltă supraveghere.

Decizia instanței din Kasur, la 50 de km de Lahore, a căzut ca un satâr pe 7 februarie: Nabeel Masih (foto) va rămâne în închisoare! Avocații unei organizații a drepturilor omului care apără tânărul ceruseră, dimpotrivă, eliberarea sa pe cauțiune, având în vedere vârsta sa și lipsa de condamnări anterioare. Dar judecătorul a respins cererea acestora.

Nabeel a fost arestat pe 18 septembrie 2016, denunțat de către Akhtar Ali. Acesta a depus o plângere la poliție declarând: «Nabeel a sprijinit și distribuit o imagine defăimătoare a altarului musulman Kaaba din Mecca.» În urma acestui incident, creștinii din sat au părăsit scena pentru o vreme, de teama represaliilor. «Este doar o greșeală: Nabeel este un tânăr muncitor analfabet și nu are nimic împotriva musulmanilor», a spus vărul lui Imran,  de 24 de ani.

La 3 octombrie 2016, la prima apariție în fața Curții de Apel, reținerea în detenție a lui Nabeel a fost contestată de apărare, condusă de Aneeqa Maria Anthony: «Sunt convinsă că acest băiat nu a comis nici un delict. El este nevinovat și acuzația împotriva lui nu poate fi dovedită.» Dimpotrivă, avocatul reclamantului a susținut că era vorba de un caz de blasfemie.

Mai mult decât atât, Aneeqa Maria Anthony denunță amenințările făcute de 80 de persoane împotriva familiei lui  Nabeel în timpul procesului, și intimidările pe care le-a suferit ea. «Ar trebui să știți că Pakistanul este un stat islamic. Nu trebuie să apărați un criminal. Fiți atentă și luați distanță», i-a declarat un avocatul al părții adverse. Pentru siguranța sa și a familiei lui Nabeel, apărarea cere ca urmarea procesului să aibă loc în Lahore.

Corupția și utilizarea abuzivă a legilor anti-blasfemie fac viața creștinilor extrem de dificilă din Pakistan, situat anul acesta în locul al 4lea în Indicele mondial al persecuției.