WWL

02-03-2017. În sfârșit au obținut promisiunea că vor primi îngrijiri medicale și că situația lor va fi examinată. Amin Afshar Naderi și Hadi Asgari au oprit greva foamei.

Starea de sănătate lui Amin Afshar Naderi era critică: după 12 zile fără alimentare, a pierdut mult din greutate și tensiunea i-a scăzut foarte jos. Cei doi creștini și-au început greva foamei în data de 5 februarie pentru a protesta împotriva refuzului de îngrijire medicală de care aveau nevoie și împotriva detenției pe nedrept. 

Pe 14 februarie, acești oameni au primit vizita lui Ali Akbar Bakhtari, șeful Biroului Procurorului general, care a promis să ancheteze cazul lor și a altor creștini deținuți din cauza credinței lor. Au pus capăt la greva foamei pe 17 februarie.
 
Amin Afshar Nader și Hadi  Asgari făceau parte dintr-un grup de 5 creștini arestați în august 2016 pe când luau masa împreună în aer liber în muntii Elbourz, în nord-estul Teheran-ului. Ceilalți trei, Amir Samar Dashti, Ramil Bet-Tamraz și Mohammad Dehnavi, au fost eliberați sub cauțiune la sfârșitul anului 2016, însă Amin și Hadi n-au reușit să strângă fonduri suficiente (30'000 $ pentru fiecare) pentru a-și regăsi libertatea. Totuși, nicio acuzație n-a fost reținută împotriva acestor cinci creștini, deși au fost interogați de mai multe ori în timpul detenției. Singurul motiv pentru care sunt închiși este credința lor.   

Nu este prima dată când creștinii fac greva foamei în timpul detenției. În iunie 2016, Maryam Naghash Zargaran, 39 de ani, încarcerată de trei ani, a folosit această cale pentru a obține o permisiune și a primi tratamentul medical de care avea nevoie. Ea a câștigat cauza, însă autoritățile au fortat-o să revină la închisoare înainte de sfârșitul tratamentului (Newsmail din 23.09.2016). În plus, cele șase săptămâni de permisie au fost adăugate la pedeapsă. Maryam ar trebui să fie eliberată vara următoare.  

(Poză: Închisoarea Evin din Teheran unde mai mulți prizonieri creștini sunt deținuți. SabzPhoto)