WWL

07-03-2017. Era condamnat la 23 de ani și 6 luni de închisoare! Petr Jasek, creștinul ceh  implicat în activități umanitare în Sudan este liber și s-a întors acasă în țara lui.

Ce ușurare pentru Petr, de 53 de ani! Eliberarea sa intervine la mai puțin de o lună după sentința teribilă împotriva lui pronunțată la 29 ianuarie de către judecătorul instanței din Khartoum: 23 de ani și 6 luni de închisoare pentru acuzații false de spionaj. Petr a fost arestat la 10 decembrie 2015, când autoritățile i-au confiscat calculatorul și telefonul în timp ce încerca să părăsească Sudanul.

Petr a petrecut 14 luni în cinci închisori diferite. «Primele două luni au fost foarte stresante pentru că împărtășeam celula mea cu membri ai grupului statului islamic, care mă umileau din cauza credinței mele creștine. Apoi a fost din cei în ce mai rău, bătăi, tortură psihologică ... una dintre închisori se numeșe "frigiderul" deoarece prizonierii sunt în mod constant supuși la curenți de aer rece. E îngrozitor», a spus el la întoarcerea sa în Praga în compania ministrului ceh de Afaceri Externe. Acesta din urmă a călătorit personal la Khartoum pentru a se asigura de eliberare. Prietenii săi l-au găsit în stare bună de sănătate, deși a pierdut 25 de kg în timpul încarcerării sale.

Duminică, 26 februarie, în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său ceh, ministrul sudanez al Afacerilor Externe a anunțat eliberarea lui Petr Jasek, grațiat de președintele Bashir.

La câteva zile după arestarea lui Petr, alți trei bărbați au fost interogați: Abdumawla, angajat al unei companii miniere, și doi pastori, Taour și Shamal. Cei trei inculpați au fost ținuți în izolare, fără nici un contact cu familiile lor, timp de luni de zile. În timp ce pastorul Shamal a fost eliberat la 4 ianuarie 2017, Abdumawla și pastorul Taour au fost condamnați fiecare la doisprezece ani de închisoare pentru "complicitate la spionaj". Pentru ei, lupta pentru libertate continuă.

(Foto: de la stânga la dreapta: Pastorul Hassan Taour, Abdulmonem Abdumawla și Petr Jasek)