WWL

21-03-2017. Au fugit persecuția din Pakistan pentru a cere azil în Thailanda dar guvernul de la Bangkok intenționează să anuleze toate cererile. Mii de creștini riscă să fie trimiși acasă chiar în țara unde viețile lor sunt amenințate..

Fuga în masă a creștinilor pakistanezi în Thailanda a început în 2015. Cu o viză turistică valabilă 60 de zile, este ușor pentru ei să intre în țară. Dar în cazul în care viza expiră înainte de procesarea cererii de azil, aceștia sunt împinși în ilegalitate.

Pentru mulți dintre acești refugiați, este de neconceput să se întoarcă în Pakistan, unde au fost persecutați. În cazul în care sunt acuzați de blasfemie împotriva Coranului sau a Profetului, însăși viața lor este în pericol.

Bărbații sunt primii afectați. O cerere de azil respinsă înseamnă revenirea imediată în Pakistan, și separarea de familie. Inițial, această măsură a guvernului thailandez nu ar afecta pe cei care au obținut statutul de refugiați, sau femeile și copiii sau bărbații cu o boală gravă.

Unii observatori suspectează că guvernul thailandez vizează bărbații în scopul de a forța întreaga lor familie să se întoarcă în Pakistan. «Școlile thailandeze neglijează copiii noștri: ei nu înțeleg limba, acumulează întârziere și nu sunt fericiți», spun solicitanții de azil, care, acum doar un an, se simțeau neglijați de autoritățile thailandeze și chiar de către Comitetul Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

Talib Masih a sosit în Bangkok în 2011, după ce a trăit ascuns timp de doi ani în țara sa pentru a-și salva viața. «La o nuntă, copiii au aruncat confetti și cineva i-a acuzat că au rupt pagini din Coran pentru ele. Nu era adevărat, dar un grup de bărbați înarmați au tras în direcția noastră și am fugit cu fiul meu Imran. Mai târziu am aflat că și casa mea a fost arsă», își amintește el.

În Pakistan, mai mult de trei milioane de creștini sunt persecutați pentru credința lor. Porți Deschise și partenerii săi îi sprijină, inclusiv prin programe de alfabetizare și de formare biblică. Mai multe mii de creștini beneficiază de ele în fiecare an.

(Foto: serviciu divin în Pakistan)