WWL

04-04-2017. În Indonezia, un cuplu creștin primea copiii străzii. Acuzați de «încreștinarea» copiilor musulmani, ei au fost obligați să închidă structura.

Vocile copiilor au fost reduse la tăcere. Nu se mai aud cântece, nici strigăte de bucurie. Ei nu vor mai fi bineveniți în acest local, unde, cu dragoste și răbdare, Wandi* și soția lui îi învățau cititul, scrisul și cantecele pe care ei le iubeau atât de mult. Centrul lor de primire pentru copiii străzii a trebuit să se închidă.

Pentru primar, acest cuplu influența copiii musulmani prin cântece cu valori creștine. Părinții au negat acuzațiile, spunând că copiii lor au avut cel puțin șansa de a fi educați, dar edilul a insistat: închiderea finală! Un funcționar a adăugat chiar: «Creștinii nu sunt demni de a preda musulmanilor.»

Atuci când au văzut acești copii rătăcind pe străzile din sat, din lipsă de resurse pentru a fi scolarizați, Wandi și soția sa au luat această inițiativă. Au pus un local la dispoziție pentru a îi învăța să citească și să scrie gratuit. «Acum acești copii pot citi și scrie. Ei știu să spună te rog și mulțumesc atunci când îi ajutăm», spune cu mândrie Wandi. Politețea dobândită de către copii a avut un impact puternic asupra părinților lor. Aceștia sunt în special întristați de această închidere, știind că copiii lor vor fi din nou lăsați de capul lor.

Wandi, care este medic, și soția sa de origine chineză au decis să rămână în ciuda ostilității unor săteni. «Viața noastră de zi cu zi este de a le arăta compasiune și bunătate. Acestea sunt cheile esențiale pentru ca această comunitate să se deschidă la Evanghelie», mărturisește Wandi.

În Indonezia, creștinii pot fi ținta unor atacuri violente și copiii pot uneori plăti prețul cel mai mare. La 13 noiembrie 2016, cocktailuri Molotov aruncate în curtea unei biserici au ars grav patru copii mici. Moartea micuței Intan (2 ani), care a avut loc în ziua următoare tragediei, a traumatizat puternic comunitatea. Astăzi, Alvaro, în vârstă de 4 ani, care a suferit 17 operații, precum și ceilalți copii, sunt în convalescență după rănile lor, sprijiniți de părinții lor și de personalul medical.

* Nume de împrumut

(Foto: Copii într-un sat indonezian)