WWL

11-04-2017. Cei doi se lovesc de indiferența autorităților închisorilor iraniene. Sănătatea fizică și psihică a lui Maryam se deteriorează  iar Ebrahim nu poate obține permisiunea de a-și vizita mama atinsă de cancer.

Saptămâna trecută sănătatea lui Maryam Naghash Zargaran a continuat să se deterioreze necesitând din nou intervenții medicale în urgență. După spusele unei gardiene, Maryam a pierdut foarte mult în greutate. Condițiile grele din închisoare îi provoacă un stres ce duce la scăderea nivelului de oxigenare al inimii, care este afectată de o malformație congenitală.

Maryam a fost închisă din ianuarie 2013 în închisoarea Evin din Teheran, fiind acuzată de implicare într-o biserică subterană. Ea a făcut greva foamei de mai multe ori pentru a atrage atenția asupra necesității unui tratament medical care îi este indispensabil. Ca rezultat a obținut permisiunea de a fi îngrijită pentru scurt timp, dar în schimb perioada de detenție i-a fost prelungită cu șase luni. Familia sa spune că Maryam suferă și de depresie. Oare va putea rezista până în vara următoare când este prevăzută eliberarea sa?

Ebrahim Firouzi este un creștin cu origini musulmane precum Maryam, care a fost deținut pentru prima dată timp de 10 luni în anul 2011 datorită activităților sale creștine. Arestat din nou în 2013, pe când avea 28 de ani, justiția îl condamnă la un an de închisoare și doi ani de exil la Sarbaz, un oraș defavorizat, situat la limita dintre Iran și Pakistan. O întorsătură neașteptată a avut loc: în momentul în care trebuia să fie eliberat, un alt dosar a fost deschis împotriva sa, iar sentința i-a fost prelungită cu încă cinci ani.

Ebrahim are cu greu acces la un telefon. Această încercare este foarte grea deoarece mama sa suferă de cancer și este prea slăbită pentru a-l vizita în închisoare. În iulie 2016 mama lui Ebrahim s-a adresat autorităților prin intermediul unei filmări în care spunea că principala cauză a acestui cancer este angoasa de a nu-și mai revedea fiul. Începând de atunci Ebrahim a făcut mai multe cereri speciale de a i se permite să-și viziteze mama, dar i-au fost refuzate una după una.

(Foto: Ebrahim Firouzi, sursa: Mohabat news, și Maryam Naghash Zargaran)