WWL

27-04-2017. Creștinii s-au întors în satele lor abandonate din Câmpia Ninive pentru a sărbători Floriile (Intrarea Domnului în Ierusalim) și apoi, Paștele.

Clopotele au sunat. În acest week-end de Paște, în orașul Bartella la doar 12 km de Mossoul, aproximativ 300 de creștini au venit să sărbătorească Invierea lui Isus Hristos. Este o premieră în ultimii trei ani această sărbătoare. Au fost închiriate 15 autobuze pentru a transporta credincioșii din Ankawa, situat la granița cu Erbilul, până în orașul lor de origine. Două ore mai târziu și după ce au traversat mai multe puncte de control, ceremonia a început.

Yacoub, un preot ortodox sirian spunea: «După toți acești ani de exil, aceasta contează enorm pentru mine, că putem în sfârșit sărbători Paștele aici. Este într-adevăr încurajator.»

Celebrarea s-a desfășurat într-un sat ruinat și militarizat. Totul a fost distrus de către combatanții Statului Islamic. Este valabil și pentru biserica unde a avut loc această adunare a credincioșilor. O parte a acestei biserici a fost arsă, o cruce enormă ce se găsea pe un perete a fost smulsă, lăsând loc unei găuri mari. Fețele cedincioșilor sunt în acelasi timp serioase dar și surâzătoare: «Isus poate veni în inimile noastre, iar noi ne putem încrede în El. Dar este imposibil de a reveni în casele distruse, iar aceasta este foarte greu de acceptat pentru unii», explică preotul Yacoub.

Săptămâna patimilor și Sărbătoarea Floriilor au fost deasemenea sărbătorite la Qaraqosh și la Karamlech, alte orașe creștine asediate timp de mai mult de doi ani. Până  în august 2014, Qaraquosh avea 50’000 de locuitori și era unul dintre cele mai mari orașe creștine din Irak. 800 de familii creștine locuiau în Karamlech înainte de a fi alungate de către Statul Islamic.

În Duminica Floriilor, sute de creștini au format un cortegiu pe străzile orașului la Qaraqosh și la Karamlech. Unii purtau bannere inscripționate cu versete precum: «Binecuvântat este Cel ce vine în Numele Domnului, Aleluia» sau «Osana Fiul lui David». Alții scuturau ramuri de palmier, ca acum 2000 de ani când Isus a intrat în Ierusalim.

Preotul Thabet din Karamlech, vorbește cu entuziasm despre noul Centru de încurajare și sprijin care va fi instaurat în curând alături de biserică. El plănuiește să aducă un generator de curent pentru ca lucrările de renovare să poată începe.

(Photo: Creștinii sărbătoresc Duminica Floriilor la Qaraqosh)