WWL

18-05-2017. 82 dintre elevele răpite acum trei ani de la Chibok, Nigeria au fost reunite cu familiile lor duminică. Slavă Domnului pentru această mare bucurie.

Duminică, tinerele eliberate cu o zi înainte din mâinile organizației teroriste Boko Haram și-au regăsit  familiile, care le așteptau la Abuja, capitala Nigeriei. Ele sunt în mare măsură sănătoase. Una dintre ele își purta în brațe copilul, un băiețel care nu împlinise doi ani.

Schimbate aproape de Banki, au sosit cu elicopterul de la Maiduguri, capitala statului Borno, situată în nordul țării. Apoi s-au întâlnit cu președintele Muhammadu Buhari care se felicită de această eliberare.

După lungi negocieri, elevele au fost schimbate contra unor membrii ai grupului extremist islamic Boko Haram, deținuți de armata nigeriană. Guvernul elvețian și Comitetul Internațional al Crucii Roșii au jucat un rol de mediator.

«Este o veste foarte bună. De mult timp așteptam această zi. Sperăm că și celelalte tinere care sunt încă prizoniere vor fi în curând eliberate», a răspuns într-un tweet pastorul Enoh Mark, ale cărui două fiice au fost răpite împreună cu celelalte.

La 14 aprilie 2014, 276 de fete au fost răpite, noaptea, în liceul unde stăteau la internat, din orașul creștin Chibok. Cincizeci díntre ele au scăpat repede de agresori. La 13 octombrie 2016, 21 au fost eliberate.  În ziua de față, mai sunt încă 114 în mâinile lui Boko Haram, iar nimeni nu știe dacă sunt încă în viață, căsătorite în mod forțat sau poate radicalizate.

(Foto: Unele dintre fete răpite la Chibok)