WWL

24-05-2017. In data de 11 mai, studentul Addumonem Abdumawla și pastorul Hassan Abduraheem Taour sunt eliberați din închisoare printr-o amnistie (grațiere) prezidențială.

Abdumonem și Hassan sunt liberi! Acum câteva zile, după grațierea făcută de către președintele Omar El-Bechir, au părăsit închisoarea Kartoumi pentru a-și regăsi familiile. Jan Figel, trimisul special pentru promovarea libertății religioase și de credință, responsabilul cazurilor din afara Uniunii Europene, a intervenit în favoarea acestor doi deținuți în martie anul trecut, în timpul unei vizite în capitala Sudanului.

Eliberarea lor urmează celei acordate lui Petr Jasek, care a avut loc pe 26 februarie, tot la ordinul președintelui El-Bechir.

Cei trei bărbați au fost arestați în același timp în decembrie 2015. Petr Jasek , un umanitarist de origine cehă, a fost acuzat de spionaj, iar Abdumonem și Hassan de COMPLICITATE.

Situația lor s-a agravat în ianuarie, când tribunalul a adăugat la dosarul lor alte două capete de acuzare: cel de incitare la ură între grupările religioase și cel de diseminare de informații false. Cei trei creștini au fost condamnați la 23 de ani și respectiv la 12 ani de închisoare (a se vedea Newsmailul 7.2. din 7.03.2017).

Această eliberare este o veste încurajatoare pentru creștinii sudanezi, mai ales că persecuția religioasă nu contenește a se intensifica în această țară. Sudanul urcă de pe locul 8 în 2016, pe locul 5 în clasamentul Indexului Mondial al Persecuției în 2017.

(Photo: Abdumonem Abdumawla și pastorul Hassan Abduraheem Taour)