WWL

08-06-2017. Încă o dată, comunitatea creștină din Egipt a fost vizată de un atac terorist vinerea trecută. Luni, o altă tragedie a fost evitată în ultimul moment.

«Între două atentate împotriva Bisericii, nu avem suficient timp ca să ni se usuce lacrimile. Știm că vor fi și altele. Biserica din Egipt este vulnerabilă, în zona de foc a inamicului», spune cu tristețe Samuel *, un partener local al Porților Deschise.

Vineri, pe 26 mai, un autobuz ce transporta creștini care trebuiau să sărbătorească Înălțarea într-o mănăstire circula în regiunea Minya (Egiptul de Sus), când a fost oprit de un grup înarmat. Azra Fakhry, care lucrează ca vicar în zonă, povestește cum cei 8-10 atacatori au forțat pasagerii din autobuz să le dea bijuteriile, banii și telefoanele lor mobile. Apoi i-au forțat să se convertească la Islam, «Recunoașteți că Allah este singurul care merită închinarea și că Mohamed este profetul său». Când copții au refuzat spunând că erau creștini, atacatorii au deschis focul asupra adulților și asupra copiilor. Au fost 30 de morți și 23 de răniți.

Pe 29 mai, o bombă depusă în fața unei biserici din Cairo a fost dezamorsată la timp, evitând astfel o altă tragedie.

Acesta este al patrulea atac terorist împotriva comunității copte în mai puțin de șase luni. «Fie ca Domnul să schimbe durerea și teama copiilor săi asupriți în mărturia iubirii pentru asupritori. Nu avem de ales decât să urmăm învățăturile lui Isus: Iubiți pe vrăjmașii voștri», spune Samuel.

(Foto: Rugăciunea ca răspuns la ură)