WWL

15-06-2017. Nou val de arestări împotriva creștinilor din Eritrea. Cel puțin 94 au fost arestați în luna Mai:

Nou val de arestări împotriva creștinilor din Eritrea. Cel puțin 94 au fost arestați în luna Mai:

- Pe 21 Mai, 49 de creștini au fost arestați la o petrecere numită Hamauti, care aşa cum e tradiția, are loc la o săptămână după nuntă. Familia și prietenii se adună la tinerii căsătoriţi  unde cântă ,mănâncă, dansează și se roagă. Tânărul cuplu se numără printre cei arestați.

- Pe 17 Mai, poliția a arestat mai mult de 35 de creștini în orașul Adi Quala, în sudul țării. Cu o zi înainte, un grup format dintr-un ofițer de poliție, un funcționar din administraţie și un reprezentant al bisericii ortodoxe* a fost din casă în casă, susținând că verifică bonurile de masă acordate de către stat. Toți membrii familiei au  trebuit să se adune și să demonstreze apartenența lor religioasă. A doua zi, ofițerii de securitate au venit să aresteze mai mult de 35 dintre ei.

- Pe 9 Mai la Ginda, 10 creștini care s-au întâlnit în secret au fost denunțaţi de către vecini.

Acest val de arestări coincide cu zilele care au precedat zilei de 24 Mai, aniversarea independenței Eritreeii. Acesta este un moment sensibil, atunci când mulți creștini sunt vânaţi din cauza reticienței lor de a participa la ceremoniile care sunt împotriva conștiinței lor.

Conform legii din 2002, creștinii care nu aparțin bisericilor ortodoxe, luterane și romano-catolice sunt  consideraţi «în afara legii». Astfel, pentru ei, singura posibilitate de a se înâlni este în bisericile de casă secrete. Guvernul îi persecută fără încetare.

Mulți creștini care au trecut prin detenție confirmă actele de tortură, munca forțată, condițiile grele și lipsurile. Potrivit drepturilor de detenție, li se prezintă două documente: fie se angajează să înceteze orice activitate religioasă ilegală, fie renunță la credința lor în Isus Hristos. Cei care refuză să semneze riscă mulți ani de închisoare.

* Biserica ortodoxă, prin vechimea sa, are statut preferențial.

(Foto: Întâlnire clandestină creștină din Eritrea)