WWL

29-06-2017. După o vizită în China, un nord-coreean a fost arestat și acuzat de spionaj, raportează Radio Free Asia.

În ultimii ani, unele biserici au instalat mese pentru micul dejun în timpul Ramadanului. Musulmanii care postesc în timpul zilei apreciau această oportunitate de a mânca ultima dată înainte de răsăritul soarelui în drumul spre locul lor de muncă sau înspre școală. Dar anul acesta, după atentatele tragice care au lovit comunitatea creștină, mai multe biserici nu au fost lăsate să pregătească mesele lor din motive de securitate. Ramy* își pune întrebarea: «Ce să facem? Să ne asumăm riscuri și să întâlnim musulmani sau să rămânem închiși acasă? Dacă devenim creștini pasivi, nu facem oare strategia inamicului?»

Un grup de creștini din sud au ales îndrăzneala: «Dacă oamenii nu pot veni la masa noastră, vom merge noi la ei.» Ei au strâns bani și au pregătit 100 de pachete alimentare. Destinația: un sat îndepărtat unde, din casă în casă, fiecare familie musulmană a primit un pachet cadou. După ce și-au revenit din surpriză, au loc conversații prietenoase și jocuri cu copiii. Maged*, care a participat la distribuire, raportează cuvintele unui tată: «Câtă bunătate, deși suntem atât de diferiți! Nu am mai întâlnit atât de mult respect și dragoste niciodată.» Uneori, la cererea familiei,  grupul s-a rugat pentru o vindecare, un loc de muncă ...«Vizitând acești oameni, am simțit inima lui Dumnezeu», a adăugat Maged.

Pentru cei 10% creștini, Ramadanul este o perioadă dificilă din cauza unei mai mari discriminări. Dar este de asemenea luna în care oamenii sunt mai sensibili spiritual: oare nu este aceasta o oportunitate de a mărturisi dragostea lui Hristos?Kim Seung Mo, în vârstă de 61 ani, a vizitat membrii familiei sale ce locuiesc în provincia Jilin, lângă frontiera nord-coreeană. La întoarcere a povestit vecinilor săi că apropiații săi frecventau o Biserică unde pastorul a  făcut apel la membrii congregației să doneze haine folosite pentru el. Kim Seung Mo probabil că a fost denunțat autorităților deoarece pe data de 3 iunie a fost arestat.

Potrivit surselor de la Radio Free Asia, orice cetățean nord-coreean care călătorește în China trebuie să anunțe întoarcerea în țara natală pentru a da un raport detaliat asupra sejurului efectuat. Kim Seung Mo a fost acuzat de spionaj deoarece ar fi omis să menționeze vizita familiei sale la Biserică și ajutorul oferit de pastorul congregației. Este  posibil ca acesta să fi fost maltratat fizic – martori oculari vorbeau de hematoame ale feței, buze sparte și de o lovitură la nivelul gambei.

Se întâmplă des ca străinii care au o oarecare legătură cu credința creștină să fie arestați în Coreea de Nord. Așa s-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni și cu doi conferențiari americano-coreeni care erau în vizită la Universitatea de Știință și Tehnologie Pyongyang. Ei au fost arestați când se pregăteau să plece acasă. Cei doi creștini erau implicați în proiecte umanitare.

Regimul nord-coreean  consideră credința creștină ca fiind o amenințare pentru putere și este combătută fără milă. Coreea de Nord se află de mai mulți ani pe primul loc în Indexul mondial al persecuțiilor.

(Photo: Portretele liderilor la Pyongyang)