WWL

04-07-2017. În RCA, acordurile de pace se succedă, dar nu sunt respectate. Luptele continuă și numărul victimelor se numără cu sutele.

Mai mult de o sută de morți pentru singura zi de 20 iunie în RCA! Un record teribil care spune multe despre reapariția violențelor. Cel mai trist este faptul că doar cu o zi înainte, un nou acord de pace fusese ratificat la Roma de către 13 din cele 14 grupuri armate din țară. În luna mai deja, peste 300 de persoane fuseseră ucise în doar două săptămâni.

Pastorul Guérékoyamé-Gbangou, președintele Alianței Evanghelice din RCA, și-a pierdut el însuși fratele și nepotul în aceste masacre: «Ne-am săturat să ne numărăm morții și răniții. Războiul trebuie să înceteze!», a spus el, înainte de a continua: «Multe sate incendiate de multe ori după atacuri repetate sunt susceptibile de a fi șterse de pe hartă. Oamenii nu mai au cuvinte pentru a descrie situația devenită explozivă. Centrafricanii au suferit prea mult și cer dreptate. A închide ochii peste aceste crime, înseamnă să deschidem ușa la un nou ciclu de violență.»

Astăzi, populația, din care majoritatea se declară creștină, nu înțelege cum grupurile armate puternic pot comite în continuare astfel de atrocități în ciuda prezenței soldaților ONU și critică Curtea penală specială creată în februarie sub auspiciile comunității internaționale: «De ce să se înființeze acest tribunal pentru ca să judece criminalii, dacă, la primul acord semnat, justiția le garantează amnistie?», adaugă pastorul.

De la începutul crizei, în 2013, Porți Deschise susține creștinii din RCA pe teren cu ajutor umanitar și post-traumatic și cu crearea de grupuri de într-ajutorare.

(Foto: Biserica refacuta după violenţele din RCA)