WWL

11-07-2017. În Sri Lanka , 195 de fapte de persecuție au fost identificate în doi ani. Pentru acest denunț , un avocat plătește prețul.

Raportul Alianței Evanghelice din Sri Lanka a servit ca detonator. În acest document sunt consemnate 195 de cazuri de persecuție care au avut loc de la instaurarea guvernului actual, în 2015. Printre cele mai recente fapte de persecuție, se numără și aceea ce a avut loc pe 18 mai, anul curent, când 30 de călugări budiști au instigat la revoltă împotriva unui locaș de cult creștin din Devinuwara (districtul Matara), o mulțime formată din aproximativ 2000 de manifestanți.

În cursul unui interviu televizat ce a avut loc pe 14 iunie, referindu-se la aceste fapte, avocatul Lakshan Dias, nu a ezitat să denunțe creșterea flagrantă a intoleranței religioase din Sri Lanka. Intervenția sa a produs o explozie, astfel că pe 16 iunie, președintele Maithripula Sirisena a respins aceste afirmații. Următoarea zi, ministrul Justiției și al Afacerilor Religioase a amenințat că il va demite pe avocatul Dias dacă acesta nu va reveni asupra declarațiilor făcute anterior, și dacă nu iși va cere scuze în mod oficial. «Aceste amenințări sunt absolut condamnabile», a răspuns avocatul, susținut de mai mult de 200 de apărători ai libertății de expresie.

«Îl apreciez și îl felicit pe avocatul Dias pentru ceea de a reușit să facă de-a lungul anilor. Constituția noastră garantează libertatea de exprimare. Oare cine își poate lua dreptul de a contesta acesta?», a spus un responsabil creștin. Un altul se destăinuie: «Aceste amenințări mă îngrijorează. Aș fi preferat ca guvernul să se preocupe serios de problema intoleranței religioase, și să nu lase ca marginalizarea să câștige teren printre minoritățile ce depind de el și cer protecția sa.»

Sri Lanka se află pe locul 45 în Indexul Mondial al persecuției. Organizația Porți Deschise susține și fortifică creștinii sri-lankezi prin studii ce îi ajută să facă față discriminării și intimidării.

(Photo: Avocatul sri-lankez Lakshan Dias, LankaNewsweb / YouTube)